Hlavní obsah

Vyznamenání se 1. ledna předávat nebudou, Zeman termín kvůli covidu odložil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání stanovený na 1. ledna se opět přesouvá. Prezident Miloš Zeman se tak rozhodl kvůli situaci s nákazou koronavirem. Nový termín zatím nebyl stanoven.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

Státní vyznamenání se obvykle slavnostně předávají během státního svátku 28. října. Letos byl ale prezident Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnici a vloni byl ceremoniál odložen kvůli nákaze koronavirem. Hrad se proto rozhodl pro náhradní termín, a to 1. leden. Hlava státu měla oceněným osobnostem vyznamenání sama předat.

Prezident udělil vyznamenání Kellnerovi, Bohdalové i Krpálkovi

Domácí

O odložení termínu konání ceremoniálu informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

Letošní rok bylo vyznamenáno 29 osobností. Jsou mezi nimi umělci, podnikatelé či vojáci. Třetina vyznamenání byla udělena in memoriam. Řádem Bílého lva byla oceněna herečka Jiřina Bohdalová nebo zesnulý podnikatel Petr Kellner.

Kromě nich ho získali ještě kosmonaut Vladimír Remek, který se jako první Čech podíval v roce 1978 do vesmíru, britský diplomat Alfred Duff Cooper a in memoriam Alexander Hess, důstojník československého letectva.

Předávání vyznamenání bude na Nový rok. Zeman se už těší

Domácí

Cooper byl britským ministrem námořnictva. V roce 1938 podal demisi na protest proti britskému podpisu pod Mnichovskou dohodou, na jejímž základě Československo muselo postoupit část území Německu.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy obdrží in memoriam Karel Raška, zakladatel moderní československé epidemiologie.

Vyznamenání dostali také někteří z těch, co se zasloužili o úspěšnou evakuaci Čechů a překladatelů s rodinami z Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám