Hlavní obsah

Vyznačení moravské hranice není nebezpečné, míní hejtman. Navrhuje hnědé tabule

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na historickou hranici Čech a Moravy by v Pardubickém kraji mohly u vybraných silnic I. a II. tříd upozorňovat hnědé tabule. Jejich umístění hejtman Martin Netolický (ČSSD) navrhuje na vybraných silnicích prvních a druhých tříd, uvedl v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Článek

Když na přelomu dubna a května pomalovali dva brněnští historici ve věku 34 a 38 let dvě silnice na Svitavsku a označili na nich historickou hranici mezi Čechami a Moravou, hrozilo jim trestní stíhání. Nyní přichází hejtman Netolický s podobnou myšlenkou.

„Od samého počátku, kdy tato kauza vznikla, jsem přesvědčený, že se jedná o počin, který není nijak společensky nebezpečný. Navíc upozorňuje na historii, která mne dlouhodobě zajímá. Možnost na vybraných silnicích osadit například známé hnědé značky mi přijde jako důstojná připomínka, která není nijak narušující pro bezpečnost silničního provozu,” sdělil hejtman s tím, že by cedule mohl nechat zhotovit a osadit kraj.

V tuto chvíli se bavíme o přibližně deseti místech na území našeho kraje
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Jen je potřeba podle něho přistoupit k celé věci systematicky a komunikovat se starosty obcí, u kterých by měly být cedule umístěné. „V tuto chvíli se bavíme o přibližně deseti místech na území našeho kraje,“ dodal Netolický.

Zatímco o silnice nižších tříd se starají jednotlivé kraje, silnice prvních tříd má ve své správě stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic. To by s případným označením hranice muselo souhlasit.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

„Partizánské” označení historické česko-moravské hranice

Bílou barvou namalovaná čára tvořící předěl mezi Čechami a Moravou se v noci z 30. dubna na 1. května objevila na silnicích I/34 v katastru obce Vendolí a I/35 v katastru obce Opatovec na Svitavsku.

Na silnice poblíž Svitav někdo namaloval zemskou hranici Moravy a Čech

Domácí

„Policie případ začala řešit 1. května na základě oznámení projíždějícího řidiče místem. Kvalifikovali to nejprve jako přečin poškození cizí věci, správce obou komunikací vyčíslil škodu na téměř 7 tisíc korun, a oba podezřelé muže jsme obvinili. Dozorující státní zástupkyně však trestní stíhání zrušila s tím, že je zde nízká společenská škodlivost,“ uvedla Lenka Vilímková z orlickoústecké policie.

Záležitost byla proto překvalifikována na přestupek, který řeší správní orgán na městském úřadě ve Svitavách.

Anketa

Souhlasíte s vyznačením historické hranice oddělující Čechy a Moravu?
Ano
75,2 %
Ne
24,8 %
Celkem hlasovalo 6466 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám