Hlavní obsah

Výtvarník Černý musí zaplatit Knížákovi za urážku 100 tisíc

Výtvarník David Černý musí zaplatit exřediteli Národní galerie Milanu Knížákovi 100 tisíc korun za vulgární urážku v dokumentu České televize (ČT). Na stejnou částku má Knížák nárok i od ČT, která pořad odvysílala. V úterý o tom pravomocně rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Výtvarník David Černý (vlevo)

Článek

Knížák se u soudů domáhal finančního zadostiučinění a omluvy za to, že ho Černý v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého označil za "nafoukaného, kriploidního č...". Podle Knížáka ho tím chtěl Černý úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

Právo na omluvu přiznal Knížákovi už pražský městský soud, který dospěl k závěru, že hrubý vulgarismus do oprávněné kritiky nepatří a že použití obdobných výrazů by omlouvala pouze velmi vyhrocená situace. Zároveň nepravomocně rozhodl, že omluva bude pro Knížáka dostatečným zadostiučiněním. Zdůvodnil to tím, že vulgární výrok zazněl v dokumentu, na nějž se dívala pouze specializovaná skupina lidí, kteří oba muže znají a vědí, jaké mají vzájemné vztahy.

ČT i Černý se Knížákovi omluvili, a odvolací senát tak dnes řešil pouze nárok na případné finanční odškodnění. Na rozdíl od prvoinstančního soudu došel vrchní soud k názoru, že Knížák má na finanční zadostiučinění nárok.

Reklama

Výběr článků

Načítám