Hlavní obsah

Vystrčil v čele Senátu soupeře nemá

Senátoři se ve středu naposledy sešli ve starém složení, stihli ještě projednat několik zákonů a odsoudit ruské raketové útoky na civilisty i eskalaci agrese na Ukrajině. Předseda Miloš Vystrčil (ODS), který zatím nemá protikandidáta na funkci druhého nejvyššího ústavního činitele, se loučil s končícími senátory a zhodnotil práci Senátu za poslední dva roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Opravili jsme každý šestý zákon, nebo jsme prosadili jeho zamítnutí. Tak vypadá naše práce, která je naprosto jasná a nezpochybnitelná,“ řekl. „Věřím, že atmosféra v Senátu bude pokračovat ve stejné podobě jako dosud,“ dodal k povolebnímu složení horní komory.

V nové sestavě zasedne Senát až 2. listopadu, hlasovat se bude rovnou o novém vedení Senátu. Právě Vystrčil má zatím šance největší. „Předpokládám, že na našem klubu nikdo nezpochybní nominaci pana Vystrčila,“ řekl staronový šéf klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS).

O rozložení sil mají strany jasno. Občanští demokraté s TOP 09 si jako nejsilnější frakce nárokují i dva místopředsedy. Za ODS nominují opět Jiřího Oberfalzera a za TOP 09 Tomáše Czernina. Pohrávali si i s myšlenkou, zda vedení Senátu nerozšířit, aby byla zohledněna proporcionalita klubů. Nesetkalo se to ale s pochopením.

Klub ODS a TOP 09 posílil na 34 členů. Podle očekávání do něj přešel dosavadní místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09), dosud byl v klubu STAN, a Jiří Dušek, dříve zvolen za ANO, nyní za ODS s podporou ČSSD.

Senátoři stíhají řídit města i léčit

Domácí

Klub STAN oslabil na 19 členů, i tak má ale ambici nechat si dva místopředsedy. Dosud měli Jana Horníka (STAN), který po osmnácti letech mandát nezískal, a zmíněného Růžičku. Lidovci zůstali na svém, s 12členným klubem by si rádi udrželi jednoho místopředsedu. Navrhnout chtějí opět Jitku Seitlovou.

Klub ANO a ČSSD má 6 členů

Společný klub ANO a ČSSD bude mít šest členů, stejně jako klub SEN 21 a Pirátů. Nezařazeni jsou zatím čtyři senátoři. Například advokátka Daniela Kovářová Právu sdělila, že se do žádného klubu nechystá.

Obměnila se i vedení klubů. V čele senátorů ODS a TOP 09 zůstává Zdeněk Nytra, vedení STAN převezme po Petru Holečkovi Jan Sobotka.

Podobný osud potkal šéfku klubu lidovců Šárku Jelínkovou, kterou střídá Josef Klement. Vedením klubu ANO a ČSSD byl pověřen Miroslav Adámek (ANO). Dosavadní předseda Jaroslav Větrovský, který už ani nekandidoval za ANO, do Senátu neprošel. Klub SEN 21 a Pirátů vede dál Václav Láska.

Třetina senátorů po šesti letech pozbyde mandát 15. října. Až do 2. listopadu tak bude v horní komoře pouze 54 hlasujících senátorů. Nově zvolená sedmadvacítka totiž získá právo rozhodovat až složením slibu na ustavující schůzi. Imunitu a plat však získala již zvolením.

Reklama

Výběr článků

Načítám