Hlavní obsah

Vystrčil pokračuje v čele Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS). Tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 hlasů. Vystrčil letos obhájil mandát ve volebním obvodu Jihlava.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Budu dělat všechno pro to, aby Senát nadále byl důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody, která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentního zřízení,“ uvedl Vystrčil po opětovném zvolení.

Předseda Senátu je druhou nejvyšší ústavní funkcí, Vystrčil byl do čela horní komory zvolen po náhlém odchodu svého stranického kolegy Jaroslava Kubery, který zemřel v lednu 2020.

O Vystrčilově pozici svědčí i to, že ve volbě neměl protikandidáta. Vedle domovského klubu ODS a TOP, který má 34 členů, jej podpořili i zástupci dalších stran.

Všichni nově zvolení senátoři ve středu složili slib a ujali se mandátů. Slib skládali do rukou místopředsedkyně Jitky Seitlové (KDU-ČSL).

Vedle Seitlové jsou místopředsedy ještě Jiří Drahoš (za STAN), Jiří Oberfalzer (ODS) a Tomáš Czernin (TOP 09) .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám