Hlavní obsah

Vystoupil jsem z tramvaje a začal lovit stanice, vzpomíná na „dvojčata” Grygar

K výročí 20 let, které uplynuly od teroristických útoků v USA, oslovila redakce Novinek i osobnosti vědy, aby se se čtenáři podělily o vzpomínku, kde a kdy se o přelomových událostech moderních dějin dozvěděly a co se jim při tom honilo hlavou.

Foto: hořejší, grygar, Právo

Imunolog Václav Hořejší (vlevo) a astrofyzik Jiří Grygar

Článek

Danuše Nerudová, ekonomka, rektorka Mendelovy univerzity

Jedenáctého září byl den, kdy jsme v našem prvním bytě spolu s manželem, tehdy jako studenti VŠ, pořádali oslavu, že jsme spolu začali bydlet a vylétli z hnízda od rodičů. Já jsem se při chystání koukala na televizi a najednou jsem viděla hořící „dvojčata“ a hlavou mi blesklo, co to je za další katastrofický film. Až po chvíli jsem zjistila, že to je živě z New Yorku a hned jsem přepínala na CNN. Kamarádi přišli, ale žádná oslava to nebyla, všichni jsme probírali, jestli bude válka a ropná krize.

Manželovi rodiče tehdy byli na dovolené v Chorvatsku a my jim dokonce volali, ať si natankují plnou nádrž benzínu a urychleně se vrátí zpět do ČR.

Jak si Češi pamatují útok na Dvojčata: Co to je za debilní film, ptala se Holubová

Domácí

Michal Stehlík, historik a pedagog, Filozofická fakulta UK

11. září 2001 patří do kategorie historických dat, u kterých platí paměťová mapa typu „kde jsem byl, když…“ – platí to tak např. o atentátu na JFK ve Spojených státech nebo u nás vzpomínka na ráno 21. srpna 1968.

Na „dvojčata“ si pamatuji naprosto přesně. Byl jsem tehdy ve svých pětadvaceti letech chvíli úředníkem ministerstva kultury, seděl jsem ve Veletržním paláci a kolega mi napsal do mailu – „podívej se na zprávy, Amerika!“ – Chvíli jsem to považoval za nějakou virtuální realitu, ale brzy bylo zjevné, že jde o skutečný útok.

A k 11. 9. mám následně jednu vzpomínku přesně rok poté, když jsem nastupoval do letadla do Paříže a všichni měli otevřené noviny s titulky – „Přesně před rokem!“, což nebyl úplně příjemný pocit…“

Foto: stehlík, nerudová, Právo

Historik Michal Stehlík a ekonomka Danuše Nerudová

Jiří Grygar, astronom a astrofyzik, Fyzikální ústav AV ČR

O tom útoku jsem se dozvěděl, když jsem jel tramvají od Národního divadla po Smetanově nábřeží. Mám dojem, že to bylo kolem 15. hodiny. V tramvaji jsem poslouchal malé rádio a najednou jsem slyšel ve sluchátkách vzrušený hlas redaktora Českého rozhlasu Jana Petránka, který velmi věcně líčil, co se odehrávalo v New Yorku při útoku na první „dvojče“.

Vystoupil jsem proto z tramvaje hned u Rudolfina, sedl jsem si na lavičku u Vltavy a začal jsem lovit stanice, které po určité pauze referovaly i o druhém útoku.

Biden na výročí útoků z 11. září vyzval Američany k jednotě

Zahraniční

Václav Hořejší, imunolog, Ústav molekulární genetiky AV ČR

Psal jsem právě nějaký vědecký článek a na chodbě to jeden náš student hlasitě oznamoval. Myslel jsem, že to byla nějaká letecká nehoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám