Hlavní obsah

Vojtěch: Dva Češi z Wu-chanu chtějí domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čínském Wu-chanu, odkud se začal šířit nový virus, jsou podle ministra Adama Vojtěcha čtyři Češi. Z nich dva tam žijí dlouhodobě, dva se chtějí vrátit. Ministr to řekl na nedělní tiskové konferenci uspořádané v prostorách pražského letiště, které kvůli koronaviru zatím nehodlá zpřísňovat kontroly.

Záznam: Tisková konference ke koronaviruVideo: ČTK

 
Článek

„Aktuálně víme o čtyřech Češích, kteří jsou ve Wu-chanu, dva dlouhodobě. Neindikují zájem se vracet do České republiky. Dva jsou tam přechodně jakožto studenti, myslím z Ostravy. Ti tedy indikují zájem se vrátit. Ministerstvo zahraničních věcí v tuto chvíli vyjednává s Francií, která chystá určitou akci na evakuaci svých občanů,“ řekl Vojtěch.

Tiskové konference se kromě Vojtěcha zúčastnili předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř, ředitel české Kanceláře WHO Srđan Matić či hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Zákaz přímých letů z Číny nemá smysl

Ministr Vojtěch se ze všeho nejdříve ohradil proti údajné kritice, že vláda nedělá dost. Hájil rozhodnutí nezakázat všechny lety z Číny, protože lidé se odtamtud mohou do ČR dostat mnoha jinými navazujícími spoji.

Vzhledem k inkubační době 14 dnů podle něj ani nedává smysl plošný screening, který nákazu neodhalí. Chce ale vytipovávat cíleně pasažéry, kteří vykazují symptomy nákazy. Několik lidí už bylo vyšetřeno, zatím se žádný případ nepotvrdil.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienička ČR Eva Gottwaldová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Informoval také o tom, že se nepotvrdila nákaza u Čecha, který byl kvůli symptomům koronaviru hospitalizován v nemocnici ve vietnamském Danangu.

Opatření jsou podle něj dostatečná, ale pokud by Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila stav zdravotní nouze, ČR by na to reagovala.

Antiovirotika nezabírají

Na dotaz, zda má ČR v zásobě dostatek antivirotik, Vojtěch připomněl, že proti aktuálnímu koronaviru tyto léky nezabírají. „Antivirotika nejsou proti koronaviru účinná, léčí se jen symptomy,” řekl Vojtěch.

To potvrdila také Gottvaldová. Čína podle ní velmi rychle dala k dispozici genetickou sekvenci, aby bylo možné co nejdříve vyvinout vakcínu.

Letiště nakoupilo respirátory

Letiště je na tuto situaci připraveno, řekl jeho ředitel Řehoř. Zatím podle něj letiště funguje v běžném režimu. „Nebyl aktivován žádný mimořádný stav,” uvedl.

Mezi opatřeními, které jdou nad rámec běžného provozu, jmenoval nákup respirátorů a desinfekčních prostředků. Zmínil také tzv. cílený screening, tedy vytipovávání podezřelých pasažérů. Bylo zřízeno místo s lékařským personálem, aby se „nepotulovali” po letišti. Tímto způsobem byly v neděli zachyceny dvě cestující z katarského Dauhá, které skončily v nemocnici na Bulovce.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová uvedla, že u pasažérek onemocnění nebylo potvrzeno, ale na případu ilustrovala připravenost českých úřadů situaci řešit.

Plošný screening na základě zjišťování zvýšené tělesné teploty ani podle ní nemá smysl. Upozornila, že celá severní polokoule má nyní chřipkové období, zachytávání všech podezřelých by vedlo vyčerpání kapacity zdravotnických zařízení.

WHO: Zatím není druhé ohnisko

Šéf české pobočky WHO Matić uvedl, že zatím je evidováno 1300 případů nakažených. Jedna pětina z nich se vyvinula v těžkou formu plicního onemocnění. Ostatní případy jsou nižší nebo střední závažnosti. Dobrá zpráva podle něj je, že úmrtnost činí pouze dvě procenta.

Další dobrou zprávou je, že všechny případy v Evropě lze vztáhnout k pobytu k Wu-chanu, takže zatím není sekundární ohnisko, uvedl Matić.

Foto: Právo

Předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř (vlevo), hlavní hygieničky ČR Eva Gottwaldová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Babiš svolal bezpečnostní radu

Premiér Andrej Babiš svolal na pondělní ráno Bezpečnostní radu státu, která se bude také problému věnovat. Podle Babiše se již teď na letišti kontroluje, zda někdo z cestujících vykazuje příznaky onemocnění. Jakým způsobem takové kontroly probíhají, neupřesnil.

Babiš svolal na pondělí Bezpečnostní radu státu kvůli koronaviru

Domácí

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy.

Čínští zdravotníci zaznamenali v neděli patnáct nových úmrtí, včetně prvního v Šanghaji, a přes 300 nových případů nemoci. Úřady v sobotní bilanci uváděly 41 mrtvých a 1372 nakažených.

Úřady v Čínské lidové republice se rozhodly přijmout nová opatření, která mají pomoci zabránit šíření infekce. Čínské cestovní kanceláře nebudou moci od pondělí zajišťovat hotelové rezervace či pobyty pro skupiny, informovala čínská televize CCTV.

Virus se objevil mimo jiné ve Francii, Spojených státech, v Kanadě či Rakousku.

Virus se objevil už loni

Nový typ koronaviru 2019-nCoV se objevil na konci loňského roku v Číně. Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Vir způsobuje komplikovaný zápal plic, který může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Rakousko i Kanada řeší koronavirus. Nemoci podlehlo už 56 lidí

Evropa

Ukázalo se navíc, že patogen spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Inkubační doba se v některých případech protahuje z jednoho až na 14 dní. Právě to nahrává stále sílícímu šíření koronaviru. Nemocní totiž až dva týdny nemusí vědět, že se nakazili – k prvním projevům dojde klidně až za dva týdny.

Koronavirus se šíří stále rychleji. A bude hůř, varovala Čína

Svět

To je zásadní rozdíl v porovnání se SARS. U něj je inkubační doba dva až sedm dní, v některých případech se první projevy onemocnění mohou projevit až po deseti dnech.

Koronavirus tedy v otázce šíření podle čínských úřadů představuje daleko větší hrozbu než SARS. Epidemiologové nicméně uvádějí, že je vir méně virulentní než v případě SARS, to mimo jiné znamená, že má menší schopnost usmrtit pacienta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám