Hlavní obsah

Vyšší mateřská opět v ohrožení, veto poslanci už nestihnou přehlasovat

– Praha • Aktualizováno
Právo, jov

Vyšší mateřská má na kahánku. Reálně hrozí, že nevstoupí v platnost. Květnová řádná schůze Sněmovny, na které by se mohly přehlasovat zákony vrácené Senátem nebo vetované prezidentem, což se u mateřské očekává, se totiž konat nebude. Pokud tedy Senát zákon vrátí, návrat mateřské na původní výši Sněmovna nestihne.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uspořádání květnové řádné schůze se na čtvrtečním jednání organizačního výboru Sněmovny snažila neúspěšně protlačit KSČM. „Navrhli jsme změnu harmonogramu, aby se v květnu konala řádná schůze Sněmovny,“ řekl Právu šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Pro ale podle něj hlasovala jenom KSČM a ČSSD, ODS návrh nepodpořila a lidovci nehlasovali vůbec. Přeložení řádné schůze z dubna na květen tak neprošlo. Kováčik ale řekl, že strana se to pokusí ještě jednou navrhnout za 14 dní.

KDU-ČSL pro schlůzi nehlasovala i přesto, že mateřská je její návrh. Strana věří, že Senát zákon nevrátí. Pokud by se tak stalo, chce sama iniciovat další řádnou schůzi.

Na mimořádné schůzi veto projednávat nejde

Poslanci podle šéfa komunistické frakce od nynějška pracují zbytečně. „Tím pádem se věci, které se od teď projednají, a budou vráceny nebo vetovány, padají pod stůl,“ uvedl Kováčik.

Sněmovna by si sice mohla svolat mimořádnou schůzi, ale na ní nemůže projednávat zákony vrácené Senátem nebo vetované prezidentem.

Poslanci zvýšení mateřské na úroveň z loňského roku schválili ve středu. Matky by měly místo dosavadních 60 procent platu pobírat 70 procent. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám