Hlavní obsah

Vyšší dávky kvůli zdražení energií i zmrazení platů ústavních činitelů. Zeman podepsal zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal novelu, která pro letošní rok zmrazí platy všech ústavních činitelů na loňské úrovni. Rovněž podepsal novelu o státní sociální podpoře, díky níž vzrostou příspěvky na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman hovoří při jmenování soudců obecných soudů.

Článek

Novelu, jež zmrazuje platy ústavních činitelů, schválila Sněmovna a její přijetí umožnil i Senát.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela je opět snižuje. V případě politiků to bude z částky 89 155 korun na 84 060 korun. U soudců má klesnout ze 106 986 korun na 100 872 korun a u žalobců z 96 287 korun na 90 749 korun.

Soudcovská unie normu považuje za protiústavní. O možných žalobách hovoří rovněž státní zástupci.

Nenažranost. Prezident Zeman se pustil do soudců kvůli platům

Domácí

Zeman avizoval, že normu vetovat nebude a soudcům vzkázal, aby nebyli „nenažraní”.

Prezident podepsal rovněž novelu zákona o státní sociální podpoře, na jejímž základě dosáhne na příspěvky na bydlení v souvislosti se zvýšením cen energií vyšší počet lidí.

Kalkulačka ukáže, zda lidé mají nárok na podporu kvůli zdražení energií

Domácí

Novela zvyšuje tzv normativní náklady, od nichž se výše příspěvku odvíjí. Na příspěvek na bydlení budou mít nárok nájemníci či majitelé bytů, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí 30 procent příjmu. V Praze to bude 35 procent příjmu.

O podpisu obou novel informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám