Hlavní obsah

Vysmívaný symbol Brna se porouchal. Je bez kuliček

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský multifunkční hodinový stroj, jak zní jeho oficiální název, se po desetiletí provozu zastavil. Orloj z kamenné jihoafrické žuly, někdy pro svou podobu přezdívaný hanlivými výrazy označujícími penis, potřebuje opravit.

Oprava OrlojeVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Složité soustrojí, které odbíjí a také jako světový unikát vydává vždy v jedenáct hodin skleněné kuličky s různými motivy, se totiž opotřebovalo natolik, že se musí na zakázku vyrobit nové díly. Demontáž ve čtvrtek prováděli technici za značného zájmu diváků nejen z vysokozdvižné plošiny, ale i z podzemí. Z něho se vstupuje do útrob orloje poklopem u jeho paty.

„Po dobu nejméně tří týdnů zůstane orloj nefunkční. V rámci náročné opravy bude vyměněn ozubený mosazný věnec a pastorek motoru, který soukolí pohání. Současně budou všechna dosavadní kuličková ložiska vyměněna za kuželíková,” řekl Michael Benža z Technických sítí Brno, jehož tým mechaniků zápolil s nutným odstraněním horní kopule celé tři hodiny.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Demontáž orloje

„I oprava je pro nás vlastně unikátní práce, vše je originál, stejně jako je originál celá časomíra. Opotřebení se nelze divit. Vždyť celá horní kopule z plné žuly, v níž je horní část stroje uložena, má hmotnost čtyři sta kilogramů a ty působí tlak spolu s další otočnou žulovou částí na spodní díl stroje,“ popsal Benža mechanismus Právu.

Jen horní část, která se otočí jedenkrát za minutu kolem své osy a má hmotnost zmíněných 400 kilogramů, se za téměř deset let provozu otočila více než pět milionkrát. Orloj od 18. září 2010 vydal více než 7000 kuliček s 22 motivy.

Kuličky schovají

Po demontáži části stroje bude zbytek orloje, jehož pořízení přišlo na dvanáct milionů korun, zakryt voděodolnou plachtou.

„Časostroj má své odpůrce i fanoušky. V každém případě jsou však za uplynulých deset let kuličky vyhledávaným suvenýrem. Nechceme proto ani v době oprav nikoho ochudit o napětí s jejich získáváním, kdy pouze jeden ze čtyř otvorů v orloji kuličku vydá. Proto jsme se rozhodli každý den jednu kuličku ukrýt a pomocí nápovědy, která bude na Facebooku TIC Brno, k ní hledače dovést,“ uvedla zastupitelka pro marketing a cestovní ruch Kristýna Černá (ODS).

Nejvíc kritiky se žulovému originálu dostává za to, že jen málokdo na něm dokáže přečíst, kolik je vlastně hodin. To je totiž poměrně složité, a tak se občas návštěvníkům u orloje dostává rady, aby od něj na pár kroků odstoupili a pak se podívali na hodiny věže kostela sv. Jakuba. Tam zjistí každý aktuální čas hned.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sundání horní části kopule byla náročná tři hodiny trvající operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám