Hlavní obsah

Výsledky kontroly v Budvaru rozhodnou o osudu Bočka

Právo, ch, luk, sp

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v pátek odmítl spekulovat o možném odchodu ředitele budějovického Budvaru Jiřího Bočka. Probíhající audit vysvětluje tím, že v podniku již devět let neproběhla standardní kontrola hospodaření. Určité pochybnosti má i o právních krocích pivovaru ve sporu o ochranné známky s americkou firmou Anheuser Busch.

Foto: archív, Právo

Ředitel budějovického Budvaru Jiří Boček

Článek

Pokud se prokáže, že byly právní kroky ve sporu s americkou stranou vedeny dostatečně razantně a že podnik řádně hospodaří, bude podle Bendla vše v pořádku.

„Já prostě chci, aby ministerstvo zemědělství jako zakladatel provedlo kontrolu národního podniku, aby se zaměřilo na věci, které souvisejí s hospodařením, a pokud kontrola dopadne dobře, není se čeho bát,“ poznamenal ministr.

„Na národní podnik Budvar se nevztahuje zákon o veřejných zakázkách, což si myslím, že je fatální omyl z minulosti, který je třeba napravit a ministerstvo zemědělství bude chtít, aby se v těchto věcech zpřísnily podmínky pro nakládání s finančními prostředky,“ uvedl Bendl v ČT.

Tlak kmotrů ministr vyloučil

Na dotaz, zda za tlakem na současné vedení pivovaru nejsou zájmy takzvaných kmotrů ODS, jako jsou Ivo Rittig či Pavel Dlouhý, Bendl odpověděl: „Absolutně ne, naprosto ne.“

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška by Bendl měl zveřejnit výsledky kontroly v Budvaru a zadat audit nezávislé firmě. Případné odvolání dlouholetého ředitele jinak nebude věrohodné. Pokud audit nepotvrdí výrazné pochybení managementu, potvrdí se domněnky, že „kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat“, řekl Hašek.

Pokud kontrola dopadne dobře, není se čeho bát
Petr Bendl, ministr

Dále připomněl, že ze 115 soudních sporů, které mnohdy sám nevyvolal, jich Budvar 82 vyhrál a stále zbývá k dořešení 22 soudů ve 14 zemích.

Podle bývalého člena ODS Michala Doktora, který byl nedávno odvolán z dozorčí rady Budvaru, může být kontrola pouze záminkou k personálním změnám.

„Nedovedu si představit, že mezi Budvarem a jeho zřizovatelem, kterým je ministerstvo zemědělství, existuje nějaký prostor, o němž by zřizovatel nevěděl,“ řekl Doktor. Postup Bendla si vysvětluje buď jeho neznalostí problematiky, anebo jinými úmysly.

Thoma: Je to cílený atak

Též primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (OPB) je přesvědčen, že jde o cílený atak s cílem zbavit se úspěšného manažera. „Město je posledním vývojem kolem chystané výměny ředitele jednoho z výstavních štítů města i kraje vážně znepokojeno. Neexistuje totiž žádný objektivní důvod, proč by měl Jiří Boček křeslo ředitele opustit.

Podle veřejně dostupných informací vydělal během svého působení v čele pivovaru státu více než miliardu korun. Ekonomickou krizi posledních let přežil Budvar pod jeho vedením s lepšími prodejními výsledky než konkurenti,“ uvedl primátor ve vyjádření zaslaném Právu.

Pivovar je přeinvestován

Jednou z výhrad, jež vůči hospodaření pivovaru zaznívají z bankovních kruhů, je ta, že Budvar je výrazně přeinvestován. Jeho účetní hodnota přesahuje 4,5 miliardy korun a zisk se pohybuje kolem 200 miliónů.

Bankovní experti, které Právo oslovilo, se shodují v tom, že při použití všech poměrových ukazatelů je Budvar jako ekonomický subjekt méně výkonný, než by se dalo očekávat a zisk vztažený ke kapitálu se pohybuje na úrovni spořících produktů, což je málo. Funguje sice bez úvěru, ale také bez růstové strategie, která by akumulaci jmění ekonomicky ospravedlnila.

Bočkovi se rovněž vyčítá, že si Budvar nechal uniknout ochranné známky druhého budějovického pivovaru Samson, které získal právě Anheuser Busch.

Reklama

Související témata:

Související články

Budvar letos investuje přes 400 miliónů

Národní podnik Budějovický Budvar letos investuje do svého dalšího rozvoje přes 400 miliónů korun. To je dvakrát víc než loni. Nejnovější investicí je koupě...

Výběr článků

Načítám