Hlavní obsah

Vyřizujete si účty? tázala se Němcová šéfa Rozhlasu kvůli propouštění

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Chystané hromadné propouštění v Českém rozhlase vyvolalo dusnou atmosféru na čtvrtečním jednání sněmovního volebního výboru. Rozhodnutí zbavit se zhruba 120 zaměstnanců přišel poslancům vysvětlovat generální ředitel ČRo René Zavoral. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) se ptala, jestli si Zavoral nechce vyřizovat účty se svými odpůrci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Článek

Zavoral vysvětloval, že nechce zvyšovat koncesionářské poplatky a díky propouštění budou peníze pro ostatní zaměstnance. „Mým cílem je valorizovat mzdy všem, kteří po 30. září zůstanou. Nechci omezovat služby veřejné služby,“ sliboval Zavoral.

Nad jeho plánem kroutili hlavami především poslanci ODS Zbyněk Stanjura a Miroslava Němcová. Ta se Zavorala přímo zeptala, zda si nevyřizuje účty se svými oponenty.

„V Rozhlase se to začalo točit ve chvíli, kdy tam došlo k reportáži Janka Kroupy, který se dotkl zájmů Andreje Babiše. Dvě stě redaktorů se za Janka Kroupu postavilo,“ zdůraznila Němcová.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Přestřelka v Rozhlase kvůli Agrofertu

Narážela tak na aféru z letošního února, kdy to v Rozhlase začalo vřít. Rozbuškou byly odvysílané reportáže investigativního reportéra Janka Kroupy o hospodaření koncernu Agrofert na pozemcích, které mají nevyjasněné vlastníky. Zavoral kritizoval jejich zpracování. Za Kroupu se tehdy postavilo přes 215 zaměstnanců. [celá zpráva]

„Nechci nikomu podsouvat nějaké úvahy, ale chci se ujistit, že tyto kroky nemají být vyřízení účtu s těmi, kteří se ozvali a nesouhlasili s generálním ředitelem v jeho postoji, že nebude narušena svoboda lidí, kteří měli názory, které se možná nelíbily panu generálnímu řediteli, a nebáli se mu postavit,“ prohlásila Němcová.

K ní se připojil i šéf poslanců ODS Stanjura. „Nepřesvědčilo mě, že se jedná o promyšlený krok,“ zdůraznil. „Zeptám se úplně otevřeně. Říkáte, že se to bude týkat 100, 120 pozic - kolik z nich bude ze zpravodajství a politických komentátorů?“ tázal se Stanjura.

Vytváříte nátlak, vyčetl Juchelka Stanjurovi

Poslanec ANO Aleš Juchelka, který jednání řídil, vzápětí zaútočil na Němcovou a Stanjuru, že na Český rozhlas vytvářejí politický nátlak, když se ptají na jména konkrétních redaktorů. Stanjura ihned odvětil, že si takové osočování vyprošuje.

Zavoral k tomu řekl, že se jedná o normální systematické manažerské rozhodnutí a propuštěných lidí v produktivním věku bude menšina. „Možná se dohodneme na odchodu a institut hromadného propouštění možná nevznikne,“ dodal šéf ČRo.

Během vyhrocené diskuze Stanjura Zavoralovi vyčetl, že vystupuje arogantně a že se nenechá školit. Šéf poslanců nakonec místnost opustil ještě před ukončením jednání.

„Nikdy jsem nezažil takové peskování ředitele veřejnoprávního média. Takový způsob komunikace s generálním ředitelem mě uráží,” řekl po Stanjurově odchodu Zavoral.

Reklama

Výběr článků

Načítám