Hlavní obsah

Výrazný kandidát na papeže není, soudí kardinál Duka

Novinky, Jiří Ovčáček

Kardinál Dominik Duka se chystá na odjezd do Vatikánu, kde by se 8. nebo 9. března mělo sejít konkláve. Toto shromáždění kardinálů zvolí nového papeže. Duka v pátek uvedl, že není výrazný kandidát na papežský stolec, kardinálové se proto budou déle seznamovat se situací. Rozhodovat se podle Duky bude o tom, zda se ještě Evropa ujme vedení katolické církve.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Článek

„Protože v současné době je v církvi určitá řada potenciálních kandidátů, ale na druhé straně není výrazný kandidát, jako tomu bylo v případě kardinála Ratzingera nebo v případě volby Jana Pavla II., tak musím říci, že to pravděpodobně bude trvat o něco déle, než se seznámíme s tou celou situací,“ řekl v pátek Duka na dotaz Novinek, jak se připravuje na konkláve.

Podle kardinála stojí katolická církev před problémem, že už Evropa nehraje „první housle“. Bude se proto rozhodovat o tom, zda bude nástupce Benedikta XVI. ze starého kontinentu nebo z jiné části světa.

„Bezesporu církev za těch 50 let po II. Vatikánském koncilu stojí před problémem, to není jenom problém církve, to je problém celého světa, že Evropa nehraje první housle. Tady je určitý moment, že se asi bude rozhodovat o tom, zda Evropa ještě se ujme vedení církve, a nebo se ujme druhá část světa. Což není tak úplně jasné, která část,“ poznamenal Duka.

Reklama

Výběr článků

Načítám