Hlavní obsah

Vypukne půlroční oprava Barrandovského mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý víkend silničáři chystali dopravní značení kvůli omezení provozu na jedné z nejfrekventovanějších staveb u nás – Barrandovském mostě. Práce se plánovaly až do pondělního rána, aby rovnou navázala oprava zbývající poloviny mostu, která potrvá až do konce prázdnin.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Úprava dopravního značení na Barrandovském mostě

Článek

Vedle značení se instalovala mobilní svodidla, značily se objízdné trasy. Po celou dobu se mají zachovat tři jízdní pruhy, a to i na severní polovině mostu, tedy té ve směru na Smíchov, kde se bude pracovat. Nejprve začne třetí etapa oprav na severní části severního mostu, po zhruba 90 dnech se stavbaři přemístí do druhé části. Jižní most prošel rekonstrukcí už v předchozích dvou letech. Celkové náklady mají činit podle smlouvy z roku 2022 přibližně 600 milionů korun.

Technická správa komunikací už v sobotu uzavřela nájezdovou rampu ze Strakonické ulice na Barrandovský most. Nahrazuje ji vratná rampa Lihovar o něco dále. V neděli byl jeden z pruhů od Jižní spojky přemístěn do protisměru, aby odtud jedoucí auta mohla pokračovat ve dvou pruzích.

Hřib řidičům: Od příštího týdne si rozmyslete cestu přes Barrandovský most

Domácí

Právě ze zácpy hlavně na Jižní spojce mělo město a silničáři obavy. Jejich dopravní inženýr Michal Peterka upozornil, že kdo přijede z Jižní spojky nebo i od Modřan a potřebuje pokračovat směr Barrandov nebo Strakonice, má se držet v pravém pruhu, aby za mostem odbočil na vratnou rampu u Lihovaru. Levý pruh bude určen pro směr Smíchov. Podrobnosti obsahuje web pražských silničářů k opravě mostu.

Primátorův náměstek Zdeněk Hřib (piráti) apeloval v uplynulém týdnu na řidiče, aby si předem rozmysleli každou cestu přes Barrandovský most a nejlépe aby využívali objízdné trasy. „Skutečně bych ten apel směřoval na všechny řidiče nejenom z Prahy, ale i ze Středočeského kraje a dalších regionů, aby přemýšleli o té cestě dopředu,“ řekl Hřib.

Vše za jednu sezonu

Opravy Barrandovského mostu jsou nyní v polovině. Původně byly rozloženy do čtyř sezon, ale Praha se rozhodla dokončit rekonstrukci letos. Každá ze čtyř etap má stavbařům trvat přibližně 90 dní. Při první etapě se kvůli letním vedrům objevily potíže s příliš rychlým ztuhnutím betonu, který pak bylo třeba vyměnit. Práce se v prvním roce také protáhly, ve druhém už ne.

Před letošní opravou Barrandovského mostu bylo také opraveno na 300 výtluků a závad v okolí. Přestože se v Praze nemají při opravě odehrát žádné jiné zásadní uzavírky, Technická správa komunikací bude pokračovat v opravách Lanového mostu na Jižní spojce. Hned v pondělí přijde na řadu frézování vozovky. Práce zde potrvají do 7. července a auta pojedou dvěma provizorními pruhy.

Foto: Projekt Barranďák

Vlevo zavřená část Barrandovského mostu od pondělí 11. března, vpravo následující fáze oprav

Hlavní objízdnou trasou pro Barrandovský most je Pražský okruh, jeho jihozápadní část. U sjezdu z okruhu na Barrandov plánuje Ředitelství silnic a dálnic velkou, rovněž asi půlroční opravu. Hlavní město mělo obavy ze souběhu prací na mostě a na okruhu. Práce na okruhu ale dosud oznámeny nebyly.

U Barrandovského mostu budou po celou dobu oprav pro případ nehody na obou koncích mostu připravena odtahová auta a jeden sypač. Změnil se systém řízení semaforů v kritických místech v okolí opravy. Dopravu má v prvních čtrnácti dnech podrobně sledovat pracovní skupina a přijímat rychlá opatření.

Rekonstrukce Barrandovského mostu zrychlí. Skončí ještě letos

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám