Hlavní obsah

Kremlík končí okamžitě, výpovědní lhůta se nekoná

Novinky, jas, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo dopravy v pátek oznámilo, že bývalý ministr Vladimír Kremlík (za ANO) skončí okamžitě. Přehodnotilo tak původní stanovisko, podle něhož se na odvolaného člena vlády měla vztahovat dvouměsíční výpovědní lhůta.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO)

Článek

Resort přiznal, že měl v případě ministra za to, že na ministra coby vedoucího organizační složky státu má být pohlíženo v souladu se zákoníkem práce, vedle toho, že je ústavním činitelem.

Když se bývalí ministři i právníci nad takovýmto výkladem pozastavili, úřad postoj po konzultacích s ministerstvem práce přehodnotil.

Kremlíka navrhl premiér Andrej Babiš odvolat 20. ledna.

Ještě dva platy pro Kremlíka? Nesmysl, tvrdí bývalí ministři

Domácí

Situaci ministerstvo dopravy konzultovalo s ministerstvem práce. „Bývalému ministrovi bude tak vyplacen lednový plat a po třech měsících jeden plat odchodného, tedy pouze to, na co má nárok z titulu funkce ministra,” oznámil v pátek resort s tím, že dva měsíční platy, na něž měl mít podle předchozího výkladu nárok, mu nebyly vyplaceny.

„Protože výpověď sama o sobě účinky nemá, bude ministerstvo postupovat nadále jen podle zákona o platu představitelů státní moci č. 236/1995 Sb,” oznámil resort.

„Takhle jsme postupovali i u předchozích ministrů dopravy, ale vzhledem k tomu, že ministr Kremlík si nepřevzal výpověď - která mu poté byla odeslána poštou - se začal řešit zákoník práce a otázka těch platů,“ upřesnil na dotaz Novinek mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Ti ostatní si to převzali hned, takže to nebylo třeba. Po konzultacích s MPSV budeme postupovat tak, že ministr dopravy je ústavní činitel a při konci působení na ministerstvu se to řeší jako u ústavního činitele a nikoli jako u zaměstnance,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám