Hlavní obsah

Vypadalo to na agitaci. Další kostel zavřel Babišovi dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

V rámci pondělní návštěvy Vysočiny musel tým Andreje Babiše řešit programovou změnu v Havlíčkově Brodě. Z původně avízované prohlídky kostela Nanebevzetí Panny Marie sešlo. Vysvětlení se různí, ke změně rozhodnutí se přihlásil zdejší děkan Oldřich Kučera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Původně byla domluvená soukromá prohlídka chrámu bez veřejnosti, a tam nebyl důvod být proti. Jenže pak se objevily plakáty, kde už návštěva kostela působila jako politická kampaň pro veřejnost. Tak jsem na sekretariát Andreje Babiše zavolal a domluvil se s nimi na zrušení této návštěvy,“ popsal havlíčkobrodský kněz.

Jak dodal, domluva byla oboustranně naprosto bezproblémová.

Některé hlasy přitom tvrdí, že děkan podlehl tlaku veřejnosti. Ten to ale odmítá. „Tlaky jsou vždycky,“ odmítl spekulace.

Babiš u Jezulátka: Před Bohem jsme si rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění

Prezidentské volby

Podle místostarosty Havlíčkova Brodu Vladimíra Slávky (ANO) byla návštěva kostela z programu vyškrtnuta v pondělí. „S Andrejem Babišem jsme se setkali před kostelem, kostel byl otevřen,“ zmínil, že všechno nakonec proběhlo v pořádku a s respektem. Že ale návštěva expremiéra vzbudila v Havlíčkově Brodě vášně, Slávka potvrdil. „I mně přišel výhružný mail, že jsem zneužil funkci, když jsem pronajal k setkání jídelnu TJ Jiskra. Oni to ale dostanou normálně zaplaceno,“ uvedl.

S podobnou reakcí duchovních se přitom Babiš nesetkal poprvé. Při své kampani před prezidentskými volbami chtěl loni v lednu zavítat do kostela Pražského Jezulátka. Komunita bosých karmelitánů se ale v obavě, aby avizovaná návštěva nebyla součástí kampaně, se kterou se neztotožnila, rozhodla kostel na půl dne zcela uzavřít pro veřejnost.

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit. Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ uvedl tehdy rektor kostela Pavel Pola.

„Po tomhle se pomalu mizí z veřejného života“. Babiš to schytává za složku na Lipavského

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám