Hlavní obsah

Výměna lip a rampy do garáží vadí při budoucích úpravách pražského Václavského náměstí

Právo, trj
Praha

Nenahrazujte lípy platany a vynechte hloubení ramp do podzemních garáží. Tak by se daly shrnout hlavní výtky, které zazněly při čtvrtečním veřejném projednávání projektu úprav spodní části Václavského náměstí. Přišel s nimi Klub Za starou Prahu a prezentovala je zastupitelka Prahy 4 a zástupkyně dvou občanských sdružení Marie Jelínková (Trojkoalice, SZ).

Foto: Praha.eu

Spodní část Václavského náměstí na vizualizaci.

Článek

Jelínková poukázala na záměr kanceláří Cigler Marani Architects a Jakub Cigler Architekti umístit na náměstí čtyřřad platanů místo současných lip. Připomněla, že rozloha koruny dospělého platanu je 30 metrů a Václavské náměstí má šířku 60 metrů. Proto by podle ní v nově vydlážděném prostoru mohly růst jen ubohé kultivary, jako je tomu na parkovištích supermarketů.

„Moderní kultivar neposkytne žádný stín, příjemné prostředí, příjemnou atmosféru. Ještě je nám prezentováno, že řídké koruny jsou výhodou. Řekla bych, že odpradávna sázejí lidé stromy proto, aby vytvářely stín, ne že to je tyčka a na jejím konci štětka,“ uvedla Jelínková. V létě se vydlážděný povrch podle ní jen rozpálí.

Stromy na náměstí se často mění

Pražský radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice, KDU-ČSL) nevěděl, proč architekti zvolili platan. „Když jste pod lipami, je všechno olepeno. Jde o látku, která rozkládá povrch,“ uvedl ke skladbě stromů. Ač se lípy na Václavském náměstí pěstují od 19. století, příliš velkého stáří se podle radního nedožívají.

Foto: Praha.eu

Spodní část Václavského náměstí na vizualizaci.

„Jsou nové, relativně často se obměňují, nemají dobře usazené kořeny,“ uvedl Wolf.

Spor o rampy do garáží

Problematické se ukazují být i rampy, jimiž by jednou mohla jezdit auta do podzemních garáží. Rampy, na rozdíl od samotných garáží, jsou součástí projektu úprav.

Rampy písemně napadl Klub Za starou Prahu. „Vjezdy pro automobily mají být v duchu úprav celého náměstí po přejezdech chodníků,“ uvedla ve stanovisku předsedkyně klubu Kateřina Bečková. „Prostor náměstí je bezpochyby naprosto nadřazenou památkou Pražské památkové rezervace,“ zdůraznila.

Primátorka: Parkování se řešit musí

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) si však myslí, že parkování se jinak řešit nedá. „Když chceme dostat auta z Václavského náměstí někam pryč, podzemní garáže se mi zdají vhodné, nota bene když jste ještě vázáni smlouvou se soukromým vlastníkem,“ řekla Krnáčová.

Územní řízení je podle šéfa stavebního úřadu Prahy 1 Oldřicha Dajbycha na konci první fáze. „Čeká nás stavební řízení a výběr zhotovitele. Kdy práce budou moci začít, nedokážu odhadnout,“ uvedl Dajbych.

Hlavní město podle Krnáčové najde v rozpočtu na projekt, vybraný už v roce 2005, potřebných 150 miliónů korun. Chce, aby byl hotov v roce 2018, kdy se má v Praze opět volit zastupitelstvo.

„Věřím, že když všichni budeme chtít, aby Václavské náměstí doznalo nějaké kultivované podoby, tak se nám to povede,“ uvedla Krnáčová. Až po úpravách spodní části by měla přijít na řadu ta horní. Stále však ještě není jasné, jaké by měla doznat změny, a to hlavně kvůli zvažovanému návratu tramvají a omezení magistrály.

Reklama

Související články

Václavské náměstí rozkopou příští rok

Dlouho avizovaná a diskutovaná revitalizace spodní části Václavského náměstí má začít příští rok. Praha 1 podala žádost o územní rozhodnutí. Oznámili to...

Výběr článků

Načítám