Hlavní obsah

Rusové nezískali nic, ztratili prakticky všechno, řekl Zeman k invazi na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rusko invazí na Ukrajinu ztratilo prakticky všechno a nezískalo nic. Při setkání s českými velvyslanci to v úterý řekl prezident Miloš Zeman. Podle něj došlo ruské vedení k názoru, že když země NATO ustoupily v Afghánistánu, ustoupí i v případě Ukrajiny. Nyní je podle něj třeba počítat s dlouhou opotřebovací válkou.

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana před setkáním s českými velvyslanciVideo: ČTK

 
Článek

„Uděláme-li si analýzu, zjistíme, že napadení Ukrajiny pro Rusko znamenalo nezískat nic a ztratit prakticky všechno,“ řekl velvyslancům prezident. Přišlo podle něj o reputační, lidské i materiální ztráty.

Zeman dále uvedl, že je nyní potřeba se ptát, proč k tomu došlo. „Ruské vedení zřejmě dospělo k názoru, že když Severoatlantická aliance (NATO) ustoupila v Afghánistánu, ustoupí i v případě útoku na Ukrajinu,“ uvedl s tím, že takový názor má i jeho izraelský protějšek.

„Musíme realisticky počítat s dosti dlouhou opotřebovací válkou, a to jen proto, že došlo z ruské strany k chybnému odhadu naší reakce. My jsme nicméně dali jistou záminku ústupem z Afghánistánu,“ doplnil.

Rusko zahájilo raketový útok na Dnipro

Válka na Ukrajině

Při setkání s velvyslanci dále prohlásil, že plně podporuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Ocenil také přijetí ukrajinských uprchlíků v ČR a uvedl, že věří, že Česko se zapojí do rekonstrukce napadené země.

Nehrajme si na velmoc

Hlava státu se vyjádřila i k současné energetické krizi. Prezident uvedl, že jednou z podstatných příčin je prý Green Deal a zelený fanatismus. „Obávám se, ale to už tady nebudu, kam nás zelené šílenství dovede,“ prohlásil.

„Nehrajme si na velmoc,“ apeloval současně na velvyslance. „Nedívejme se na centrální témata naší zahraniční politiky optikou velmoci, působili bychom směšně. Jsme malý až střední stát, kde 80 procent našeho HDP tvoří export. Vždy jsem proto říkal, že hlavním úkolem našich velvyslanců je pečovat o prosazení našich exportérů na zahraničních trzích a na druhé straně přivádět do Česka efektivní zahraniční investice,“ doplnil.

Setkání českých velvyslanců se koná po celý týden. Už v pondělí na něm přednesli své projevy premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Fiala například vybídl české velvyslance, aby hledali všechny i dosud přehlížené možnosti v energetice. Mluvil i o pomoci Ukrajině, aby přečkala ruskou agresi s co nejmenšími ztrátami. K válce na Ukrajině se vyjadřoval i Lipavský.

Zeman přijal v Lánech dubajskou princeznu

Domácí

Porada trvá do pátku, přijetí na Hradě, které se uskuteční v Rudolfově galerii, je jedním z tradičních bodů. Setkání hlavy státu s ambasadory prezident zahajuje krátkým projevem.

V minulosti byl na setkání zván i ministr zahraničí, letos se tak ale nestalo. Zeman Lipavského, kterého původně nechtěl do úřadu jmenovat, opakovaně kritizoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám