Hlavní obsah

Prahu má v pondělí ochromit až 1000 traktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum Prahy pravděpodobně čeká v pondělí dopravní kolaps způsobený protestem části nespokojených zemědělců. Podle organizátorů dorazí blokovat magistrálu 600 až 1000 traktorů a jiné zemědělské techniky. Požadují, aby vláda odstoupila od Green Dealu.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Protestující hodlají do centra Prahy najíždět ze šesti směrů od zhruba páté hodiny ranní. Cílem je ministerstvo zemědělství sídlící u pražské magistrály, kde organizátoři během dopoledne předají dopis šéfovi resortu Marku Výbornému (KDU-ČSL). K budově ministerstva se farmáři podle mluvčího akce Daniela Sterzika budou přesouvat po celé ráno a dopoledne. Kolem 11:30 by měli s technikou odjet na odstavné plochy na nábřežích Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše.

„Požadujeme, aby vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství. A očekáváme, že změní svůj postoj z lokaje Green Dealu na odpůrce Green Dealu,“ řekl už dříve Sterzik. Zemědělcům vadí rozdílně nastavené dotační prostředí v zemích EU i požadavky Zelené dohody pro Evropu. „Zahrnuje například omezení používání hnojiv na polovinu. Toto stanovení v procentech je ale nesmyslné,“ řekl.

Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Přijet by podle Jandejska mělo v pondělí do metropole 600 až 1000 traktorů a další zemědělské techniky. To může způsobit v už tak auty přeplněné metropoli a v kombinaci s ranním nájezdem lidí do zaměstnání značné problémy, až kolaps.

Kvůli protestu zemědělců hrozí v Praze kolaps. Pracujte z domova, vyzývá obyvatele magistrát

Domácí

Pražský magistrát proto v minulých dnech opakovaně vyzval, aby lidé, pokud možno, co nejvíce omezili své cesty do města, ideálně zůstali pracovat z domova, pokud to charakter zaměstnání dovoluje. V opačném případě aby zvolili vlak či jinou formu veřejné hromadné dopravy.

Největší oborové organizace, jako třeba Agrární komora ČR, se od této formy protestu distancovaly s tím, že si nehodlají brát běžné občany jako rukojmí. Prezident komory Jan Doležal řekl, že se organizace připojí „spíše symbolicky“ ke společnému evropskému protestu zemědělců, který se uskuteční 22. února. Kromě farmářů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se do protestu zapojí také zemědělci z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska.

Zhruba od 15:00 do 17:00 se pak v pondělí uskuteční také demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí a ve 20:00 na témže místě tisková konference organizátorů protestu.

Protest zemědělců – trasy, kudy přijedou do Prahy

Cílem kolon je budova ministerstva zemědělství v centru města, kde chtějí zemědělci zástupci resortu dopoledne předat své požadavky. Odpoledne pak budou protestovat na Malostranském náměstí.

Příjezd techniky do metropole je naplánovaný na 6:00, kdy by měla technika zastavit v prostoru magistrály v obou směrech, čímž ji zcela uzavře.

Od jihu plánují v pondělí farmáři přijet do Prahy po Strakonické ulici, kde se chtějí seřadit v 5:00 a dále pokračovat přes Jiráskův most na magistrálu. Dále přijedou ve směru od Říčan a Uhříněvsi ulicemi Přátelství a Kutnohorská, odkud najedou na Černokosteleckou a Vinohradskou a dále na magistrálu.

Ze severu technika do metropole přijede podél dálnice D8 a dále přes Kobylisy, Holešovičky, přes most Barikádníků na Argentinskou a magistrálu. Ze severozápadu plánují zemědělci přijet po Evropské ulici a dále projet Dejvickým tunelem přes ulice Milady Horákové a Veletržní na Wilsonovu a k ministerstvu zemědělství.

Od Hradce Králové trasa vede přes Horní Počernice, Černý Most a dále přes Poděbradskou a Českomoravskou na nábřeží a Těšnovským tunelem k ministerstvu. Poslední příjezdová trasa bude od Pardubic a povede přes Újezd nad Lesy a Běchovice na Českobrodskou a Spojovací dále do centra.

PŘEHLEDNĚ: Kdy a kde budou traktory blokovat Prahu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám