Hlavní obsah

Traktory začnou do Prahy najíždět v pondělí časně ráno ze šesti směrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci, kteří se v pondělí chystají na protestní jízdu v Praze, přijedou se svými traktory a dalšími stroji do metropole šesti trasami, najíždět začnou od páté hodiny ráno. Původní plány, které počítaly s příjezdy po dálnici, museli kvůli policii změnit. Pražský magistrát vyzval řidiče, aby v době protestu pokud možno do metropole vůbec nejezdili.

Foto: Novinky

Zemědělci pojedou v noci z neděle na pondělí do Prahy šesti trasami

Článek

Pondělní protestní jízda je pořádána pouze částí zemědělců. Největší oborové organizace, jako třeba Agrární komora ČR, se od této formy protestu distancovaly s tím, že si nehodlají brát běžné občany jako rukojmí.

Organizátoři původně plánovali dojet s technikou do Prahy po dálnicích, po čtvrtečním upozornění policie, že jejich vozidla nemusí splňovat zákonné požadavky pro vjezd na dálnice, museli trasy upravit. Do metropole tak zamíří novými šesti cestami – z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce králové a také od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

Spekuluje se o tom, že by se protestu mohly zúčastnit stovky až tisíce kusů techniky.

Kvůli protestu zemědělců hrozí v Praze kolaps. Pracujte z domova, vyzývá obyvatele magistrát

Domácí

Původně organizátoři nahlásili i čtyři shromáždění na Malostranském náměstí, a to od pondělí do čtvrtka. Nyní podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana rozsah omezili.

„Byla stažena oznámení na středu a čtvrtek s tím, že i úterní akce by měly být již jen ve velmi omezeném rozsahu a pouze na Malostranském náměstí či v jeho okolí,“ uvedl.

Protest zemědělců – trasy, kudy přijedou do Prahy

Cílem kolon je budova ministerstva zemědělství v centru města, kde chtějí zemědělci zástupci resortu dopoledne předat své požadavky. Odpoledne pak budou protestovat na Malostranském náměstí.

Příjezd techniky do metropole je naplánovaný na 6:00, kdy by měla technika zastavit v prostoru magistrály v obou směrech, čímž ji zcela uzavře.

Od jihu plánují v pondělí farmáři přijet do Prahy po Strakonické ulici, kde se chtějí seřadit v 5:00 a dále pokračovat přes Jiráskův most na magistrálu. Dále přijedou ve směru od Říčan a Uhříněvsi ulicemi Přátelství a Kutnohorská, odkud najedou na Černokosteleckou a Vinohradskou a dále na magistrálu.

Ze severu technika do metropole přijede podél dálnice D8 a dále přes Kobylisy, Holešovičky, přes most Barikádníků na Argentinskou a magistrálu. Ze severozápadu plánují zemědělci přijet po Evropské ulici a dále projet Dejvickým tunelem přes ulice Milady Horákové a Veletržní na Wilsonovu a k ministerstvu zemědělství.

Od Hradce Králové trasa vede přes Horní Počernice, Černý Most a dále přes Poděbradskou a Českomoravskou na nábřeží a Těšnovským tunelem k ministerstvu. Poslední příjezdová trasa bude od Pardubic a povede přes Újezd nad Lesy a Běchovice na Českobrodskou a Spojovací dále do centra.

Jistější je vlak

Pražský magistrát vzhledem k očekávaným velkým komplikacím v dopravě vyzval řidiče, aby pokud možno do města nevjížděli autem, ideálně pracovali z domova nebo pro cestu do metropole využili vlak.

„Je zřejmé, že v pondělí čeká hlavní město rozsáhlý kolaps dopravy. Kolem akce navíc panuje spousta otazníků, není například jisté, zda budou organizátoři opravdu schopni garantovat záchranářskou uličku. Prosím tedy všechny, kdo mohou pondělní cestu do hlavního města odložit, ať tak učiní. Kdo takovou možnost nemá, tomu doporučuji využít pro cesty ze Středočeského kraje vlak, na území Prahy pak bude nejspolehlivějším dopravním prostředkem metro,“ uvedl v páteční tiskové zprávě první náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Odjezd strojů organizátoři plánují v 15 hodin. „Rozsah akce však může město dopravně ochromit ještě i do nočních hodin, než se zablokovaná doprava a samotné traktory postupně rozpohybují a vyjedou ven z města,“ přiblížil magistrát.

Foto: Novinky

V Praze zamíří protestující z několika stran k ministerstvu zemědělství

Protest a s ním související dopravní kolaps dělá vrásky na čele i složkám integrovaného záchranného systému (IZS). Například hasiči ze stanice na magistrále budou fungovat ve zvláštním režimu z jiných stanic, protože se předpokládá, že magistrála bude velmi obtížně průjezdná.

„Zablokovaná komunikace většími vozidly (traktor) může způsobit velké problémy při průjezdu velkou hasičskou technikou. Na komunikacích půjde podle nás velmi obtížně vytvořit záchranářskou uličku. Při naší jízdě k mimořádné události jde mnohdy o minuty, pokud by tedy měly být zemědělskou technikou zablokovány komunikace v centru Prahy, ohrozí to bezpečnost občanů,“ přiblížil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Kvůli protestu zemědělců hrozí v Praze kolaps. Pracujte z domova, vyzývá obyvatele magistrát

Domácí

Část farmářů chce blokádou upozornit na podle nich špatnou situaci českého zemědělství. Požadují například to, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal).

Protest organizují například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se do blokády nezapojí, na příští čtvrtek plánují vlastní symbolický protest proti politice EU.

Odborář Dufek peče s Rajchlovou PRO. Středula to opět odmítá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám