Hlavní obsah

Vstup do celého parku Hubáčková nezakáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že nezakáže plošně vstup do národního parku České Švýcarsko vyjma oblastí, kam je už nyní kvůli devastujícím požárům vstup zakázán. Ministryně Anna Hu­báčková (za KDU-ČSL) to ve čtvrtek potvrdila na místě po jednání se starosty.

Foto: Foto ČTK – Vojtěch Hájek

Z lesa u Hřenska zbyly jen ohořelé kmeny.

Článek

O uzavření parku ji přitom v dopise žádalo jeho vedení. „Je to v mé pravomoci. Rozhodnutí o uzavření celého parku jsem nevydala a ani vydáno nebude. Velmi pečlivě jsem to zvažovala, probrali jsme se starosty pro a proti,“ řekla Hubáčková.

Policie vyšetřuje jednoho člověka kvůli používání dronu nad Českým Švýcarskem

Krimi

Dodala, že počítá s lokálními uzávěrami po uhašení požáru, které budou zřejmě vyhlašovat obce s rozšířenou působností. Její rozhodnutí starostové vítají, obávají se, že plošné uzavření by mělo negativní dopad na cestovní ruch.

Ministryně již o den dříve naznačovala, že argumenty proti uzavření parku převažují. „V tuto chvíli bych řekla, že území, které je zasaženo požárem, je asi jedna osmina. Určitě je zakázán vstup do požářiště, to je jasné, a je hlídáno hasiči,“ prohlásila ve středu večer v České televizi.

Vedení parku naopak argumentovalo obavami o bezpečnost turistů, pokud by zesílil vítr a požár přeskočil na některou přístupovou trasu.

Podezření bez svědků. Policie zatím nemůže do míst, kde začalo u Hřenska hořet

Krimi

V takovém případě by bylo nutné turisty rychle evakuo­vat. Vedení se také obává rizika srážky pěších či cyklistů s rychle jedoucí hasičskou technikou.

Hubáčková včera také zopakovala, že její resort poskytne na pomoc obcím s likvidací odpadu deset milionů korun a dalších sto milionů má připravených na obnovu vodovodů, kanalizace, silnic či chodníků i na stabilizaci svahových sesuvů.

Tato částka podle ní může být ještě navýšena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám