Hlavní obsah

Všechno je priorita. ČSSD nechce v rozpočtu škrtat výdaje, zaklíná se Kalouskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory plánovanému rekordnímu schodku pro letošní rok nechtějí sociální demokraté škrtat ani ve výdajích pro příští rok. Za nepřípustné považují šetření na důchodech, platech, investicích i penězích na boj proti suchu. Rozpočet má být podle strany proinvestiční.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Jestliže se v týdnu předseda ČSSD Jan Hamáček vymezoval vůči plánu na snížení daní s tím, že jeho strana nemůže dělat „politiku ODS”, ke zdůvodnění, proč není dobré příští rok šetřit, využili sociální demokraté příkladu někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který spravoval státní kasu v době předchozí ekonomické krize a razil úsporný program.

Hamáček se brání snížení daní: Nemůžeme dělat politiku ODS

Domácí

„Rozpočet musí být proinvestiční, včetně investic do lidí. Nebudeme jako Miroslav Kalousek (TOP 09) brát peníze důchodcům, lékařům, sestřičkám, hasičům, policistům a dalším, abychom se tupě proškrtali do další vlny vlekoucí se krize, zatímco ekonomiky kolem nás porostou,” uvedl v tiskové zprávě předseda ČSSD Jan Hamáček.

Kalousek se proti interpretaci úsporných opatření obratem ohradil a připomněl, že po krizi následovala konjunktura, z níž nynější vládní strany profitovaly.

Škrtat se podle Hamáčka nevyplatí

Pandemie podle ČSSD také ukázala, že je nutný silný a efektivní stát a rozvoj digitalizace a snadné dostupnosti státní správy. Škrtat se nesmí ani na boji proti suchu, zajištění pitné vody nebo v investicích do dálnic či železnic. „Pokud tady bude stát škrtat, vrátí se to v budoucnosti jako bumerang s ještě vyššími náklady,” dodal ministr vnitra Hamáček.

První místopředseda vlády Hamáček tvrdě kritizuje armádu: Má prý létající technické muzeum

Domácí

Sociální demokraté navrhují od ledna zvýšit důchody měsíčně v průměru přibližně o 900 korun a všem seniorům zaslat jednorázový příspěvek minimálně 5000 korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) o přidání důchodcům hovořil i ve čtvrtečním rozhovoru pro Právo.

Babiš: Chceme co nejvíc zvýšit penze i snížit daně z příjmu

Domácí

„Jsem rád, že koaliční partner pochopil, že k valorizaci nestačí přidat pár desetikorun, jak navrhoval ještě nedávno, a vyslyšel návrhy ČSSD,” řekl Hamáček.

Rozpočet ministerstva práce podle ČSSD musí příští rok počítat s bonusem 500 korun za každé vychované dítě při výpočtu důchodu pro rodiče, který o dítě pečoval ve větší míře, ale také s dřívějšími odchody do důchodu pro lidi s vybranými náročnými profesemi. Ministerstvo zemědělství chce posílit svůj rozpočet o deset miliard korun kvůli boji se suchem, zajištění zdrojů vody či podpoře zalesňování a řešení kůrovcové kalamity.

Hamáček chce víc peněz i pro svůj resort

Vnitro chce víc peněz na investice do Portálu občana, elektronickou sbírku zákonů, posílení kyberbezpečnosti, ale i na platy policistů a hasičů. Stávající návrhy s tím podle Hamáčka nepočítají. „Pokud to s bezpečností na ulicích, v kyberprostoru nebo třeba se zajištěním vybavení pro hasiče myslíme vážně, bude to něco stát. Věřím, že se to povede,” uvedl Hamáček.

Česko i v červenci pokračovalo v rekordním zadlužování, schodek překonal 205 miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám