Hlavní obsah

Hamáček se brání snížení daní: Nemůžeme dělat politiku ODS

Prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) o zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu fyzických osob na 15 procent zaskočilo koaliční sociální demokraty. Šéf ČSSD Jan Hamáček to považuje za nerealistické, a ačkoliv zrušení superhrubé mzdy podporuje, Současné snížení daně z příjmu na 15 procent odmítá. Chtěl by dopady na rozpočet sanovat sektorovou daní.

Foto: Novinky

O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy.

Článek

O možném zdanění bank či telekomunikací ČSSD hovořila již v minulosti. Sektorovou daní bankovnictví by Hamáček řešil i výpadek příjmů státního rozpočtu v případě snížení daní.

Babiš o víkendu řekl, že od příštího roku počítá se zrušením superhrubé mzdy a zavedením 15procentní daně místo plánovaných 19 procent. To by podle ministerstva financí vedlo k výpadku příjmů 90 miliard korun. Nyní je efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS
předseda ČSSD Jan Hamáček

Hamáček v úterý v Právu a Novinkám Babišův plán označil za nerealistický. „Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS,” sdělil Hamáček.

Zaměstnanci si polepší o tisíce. Daň z příjmu se má snížit

Ekonomika

„Daňové kolečko (bývalého ministra financí) Vlastimila Tlustého, které bylo symbolem patnáctiprocentní 'rovné' daně, musí zůstat v propadlišti dějin,” připomněl Hamáček papírové kolečko, ze kterého si mohli lidé v roce 2006 zjistit, kolik by při zavedení rovné daně ve výši 15 procent ušetřili.

Hamáček proti Babišovi: Snížit lidem daň z příjmu na 15 procent je nerealistické

Domácí

Koaliční smlouva ANO a ČSSD počítá se zrušením superhrubé mzdy a sazbou 19 procent hrubé mzdy. "Superhrubou mzdu chceme zrušit, ale zároveň musí být vyřešena příjmová strana státního rozpočtu. Sektorová daň například pro banky může být takovým řešením," napsal Hamáček.

Návrh bankovní daně představila ČSSD loni v květnu, podle tehdejších představ strany měla mít podobu odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle odhadů ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

ČSSD chce z bank vytáhnout 14 miliard

Domácí

Babiš tehdy jednání o návrhu ostře odmítl. Když ho později ČSSD chtěla předložit jako poslanecký, varovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), že by se jednalo o porušení koaliční smlouvy. Ta vyžaduje, aby zákony o daních byly předkládány jen jako koaličně dohodnuté, což znamená, že je podpoří nadpoloviční většina ministrů ANO i ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám