Hlavní obsah

Česká pomoc má hodnotu, do vrtulníků můžou Ukrajinci naskočit okamžitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenská pomoc, kterou přislíbil premiér Petr Fiala (ODS) ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému při návštěvě Prahy, má pro Ukrajince hodnotu a pomůže jí. Podle Richarda Stojara z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany jsou například bitevní vrtulníky Mi-24 vhodné, protože už se s nimi Ukrajinci nemusejí blíže seznamovat.

Foto: archiv Vzdušných síl AČR

Vrtulník Mi-24

Článek

Vrtulníky Mi-24 mají Ukrajinci dlouhodobě ve výzbroji a mohou být téměř okamžitě využité do akce. Velkorážní munice zase přispěje k udržení či posílení vojenských sil, protože její spotřeba je enormní.

„Část vrtulníků už Česko Ukrajině dodalo dříve. Je to bojový prostředek, který může ukrajinský pilot převzít a může být nasazen. S vrtulníky je dobře seznámen i pozemní personál. My už jsme asi ani nebyli schopni tyto stroje dále provozovat, protože byly závislé na ruském servisu a dodávce dílů a už dochází k jejich náhradě,“ uvedl Stojar.

Jde o typ, který se vyráběl v někdejším Sovětském svazu. Česká armáda v současnosti postupně přebírá nové vrtulníky z USA.

Česko na Ukrajinu pošle další útočné helikoptéry a munici, slíbil Zelenskému Fiala

Domácí

Dále Česko daruje Ukrajině letecké simulátory, které umožní výcvik pilotů přímo na Ukrajině. „Nenahradí beze zbytku výcvik pro letouny F-16, ale usnadní přechod. Jedná se o univerzální simulátor. Piloti díky němu mohou absolvovat základní výcvik a pak doškolení například ve Velké Británii,“ uvedl Stojar.

A munice, kterou Češi Ukrajincům slíbili, je součást balíčku pomoci Evropské unie. „Spotřeba munice na Ukrajině je obrovská. Velkorážní munice je typicky pro dělostřelectvo, tanky či bojová vozidla pěchoty,“ řekl Stojar.

Ukrajinci v současnosti operují podél celé fronty od severu k jihu a daří se jim osvobozovat části území, které byly dosud pod ruskou kontrolou. Musejí zdolávat obranné linie Rusů, kteří je budovali několik měsíců. Česko už podle Fialy dodalo 676 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony kusů střední a velkorážní munice.

„Tedy každý den od prvního dne války z ČR odjíždí zhruba 10 000 kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet či houfnice,“ řekl Fiala.

Česko dál posílá Ukrajině tanky, BVP a další zbraně. Pořád je z čeho dávat, řekla Černochová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám