Hlavní obsah

Vrátit Česko do první desítky nejvyspělejších zemí. Tak zní ambiciózní plán ČSSD

Novinky, jov

Sociální demokraté chtějí podle své místopředsedkyně Aleny Gajdůškové vrátit ČR mezi deset nejvyspělejších zemí světa. Klíčem se má stát podpora vědy a výzkumu jako součást strategie země pro nejbližších šest let.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková (ČSSD)

Článek

Země podle Gajdůškové potřebuje strategii sociálního a hospodářského rozvoje, jejíž nedílnou součástí by byla právě věda. Podílet by se na ní měli lidé napříč politickým spektrem, vědečtí pracovníci, lidé z průmyslu a veřejné správy. Za klíčový v této souvislosti označila Gajdůšková na úterním neformálním setkání s novináři společenský konsenzus.

Česko by podle místopředsedkyně ČSSD mělo formulovat národní vědní politiku a posílit financování vědy a inovací. Zdůraznila, že řada oborů je konkurenceschopná ve světovém měřítku. „Jestliže máme světovou egyptologii, podporujme egyptologii,“ uvedla příklad.

Věda potřebuje stabilní prostředí

Senátorka za ČSSD a vědkyně Eva Syková upozornila, že ČR poskytuje na vědu a výzkum pouze 1,8 procenta HDP.

Foto: Petr Horník , Právo

Před jedenácti lety vystřídala Eva Syková v čele Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR svého manžela.

Uvedla situaci ve skandinávských zemích, které se v posledních dvaceti letech posunuly kupředu díky tomu, že do vědy a výzkumu investovaly nad tři procenta HDP. Věda podle Sykové potřebuje stabilní prostředí. „Věda se nedá měnit každé čtyři roky, jak se střídají vlády, ale potřebuje stabilitu,“ podotkla.

Zlepšení situace ve financování vědy a výzkumu by podle Gajdůškové napomohla lepší koordinace. Tedy aby se stejný výzkumný problém neřešil na pěti pracovištích. Prolínat by se podle ní měly i typy výzkumů, tedy základní, aplikovaný a průmyslový. Syková se vyslovila pro vznik resortních výzkumných ústavů, které by z 30 procent financoval stát a ve zbytku domácí a zahraniční firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám