Hlavní obsah

Volební výbor rozhodl o finalistech do Rady ČT

Volební výbor Sněmovny absolvoval v úterý znovu celodenní veřejné slyšení zájemců do Rady České televize (ČT). Při poslední volbě v březnu se poslancům podařilo zvolit do Rady ČT jen jednoho člena, bývalého šéfa TV studia Ostrava Ilju Racka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Radě ČT jsou v současné době čtyři volná místa na plný mandát a jedno na zkrácený mandát do roku 2026. Pohovorů se ve středu zúčastnilo 35 zájemců. Zdeněk Šarapatka nepřišel. Rozhodl se veřejného slyšení nezúčastnit, protože si údajně „koalice již vybrala, koho do Rady chce“.

Rada ČT stále není kompletní, ani napodruhé poslanci nové radní nezvolili

Domácí

Hned po skončení veřejných pohovorů, ve středu večer, zúžili členové výboru v tajném hlasování počet kandidátů. Finalisty pro šestiletý mandát jsou bývalý ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek (získal 15, tedy nejvíce hlasů), bývalá členka vysílací rady Milada Richterová a bývalý šéf zpravodajství ČT Karel Novák. Mezi dvanáct finalistů dále postoupili Luboš Beniak, Vratislav Dostál, Bohuslav Fliedr, Bohumil Kartous, Kamil Machart, Jan Mikuláštík, Tomáš Řehák, Petr Šafařík a Jiří Voráč.

Na jedno volné místo v Radě ČT se zkráceným mandátem budou poslanci volit mezi třemi jmény Jakub Končelík, Ladislav Mrklas a Jan Svačina. Sněmovna by měla o finalistech hlasovat pravděpodobně na svém zasedání 3. června.

Volební výbor rozhodl o kandidátech do Rad ČT a ČRo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám