Hlavní obsah

Rada ČT stále není kompletní, ani napodruhé poslanci nové radní nezvolili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu ve druhém kole tajné volby hlasovala o členech Rady České televize (ČT). Zúčastnilo se ho 189 poslanců, kvorum pro zvolení bylo 95 hlasů. Leč nikdo z kandidátů tolik hlasů nezískal. Sněmovna proto musí vyhlásit v blízké době nové výběrové řízení a proces se bude opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Česká televize

Článek

Vládní koalice tvrdí, že na jménech byla dohoda, někteří poslanci ji ale zjevně nedodrželi. "Dohoda byla jasná. Znamená to pouze to, že někteří solitéři tuto dohodu nedodrželi a zbytečně se kvůli nim musí opakovat volba, aby mohla Rada České televize řádně fungovat," řekl ČTK k výsledkům voleb předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Nejprve se volilo na pozici po loni odvolané Haně Lipovské, tento mandát trvá do 27. května 2026. O její místo se utkali Daniel Váňa (získal 92 hlasů) a Zdeněk Šarapatka (91 hlasů). Neuspěl ani jeden z nich.

Dále se volilo pět členů Rady ČT s řádným mandátem na šest let ode dne zvolení. Ani zde nikdo nezískal potřebný počet hlasů.

Poslanci měli v druhém kolem na výběr z osmi kandidátů: Petr Brozda (získal 93 hlasů), Zbigniew Czendlik (získal od poslanců 92 hlasů), Ivana Chmel Denčevová (91 hlasů), Monika MacDonagh Pajerová (89 hlasů), Jan Novák (92 hlasů), Jiří Padevět (89 hlasů), Michal Schuster (88 hlasů) a Radek Žádník (88 hlasů).

Reklama

Výběr článků

Načítám