Hlavní obsah

Volební propadáky: Ministr Vondra, sexuolog Uzel či režisér Olmer

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože se jejich jmény jednotlivé strany před volbami oháněly jako hlavními lákadly, nakonec řada slavných osobností neuspěla. Jedním z největších překvapení byl neúspěch ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Radim Uzel

Článek

Alexandr Vondra, který obhajoval senátorský mandát v Litoměřicích, po ohlášení výsledků neskrýval zklamání. Na vedoucí Jitku Sachetovou (KSČM) a Hassana Meziana (ČSSD) mu přitom scházelo jen sedm respektive pět procentních bodů. Naopak těsně za ním se s deseti procenty hlasů umístil moderátor Stanislav Berkovec, o němž se v souvislosti s možným ziskem mandátu příliš nehovořilo.

V Litoměřicích se nedařilo ani dalšímu želízku v ohni, kterým byl pro Věci veřejné Tomáš Jarolím. Někdejší kandidát na předsedu VV dosáhl jen dvou procent hlasů.

Věci veřejné neuspěly ani se svými pražskými kandidáty do Senátu, třebaže se jednalo o známá jména. Režiséra Víta Olmera zvolilo v Praze 12 kolem čtyř procent voličů, spisovatelka Lenka Procházková získala v Praze 8 jen o jeden procentní bod více.

Foto: Archív Práva, Právo

Neuspěli Županič ani skokan Janda

V dalším pražském okrsku, Praze 2, se do druhého kola senátních voleb neprobojoval poradce Václava Klause Jiří Payne (Svobodní).

Volební neúspěch si připsal i známý sexuolog Radim Uzel, kterého v Břeclavi nasadili zemanovci. Hlasovalo pro něj ale jen necelých pět procent voličů. Hlavní Uzlovou nevýhodou byla podle místních nedostatečná vazba na region.

Další osobnost ze světa filmu se pokoušela dostat do Senátu za Prostějov. Herec Ladislav Županič se ale s desetinou hlasů umístil až na pátém místě v konečném pořadí.

Foto: Alexandr Janovský, ČTK

Ladislav Županič

Úspěšný nebyl ani skokan na lyžích Jakub Janda. Ten kandidoval za občanské demokraty do krajského zastupitelstva v Moravskoslezském kraji. Svůj hlas mu dala zhruba tisícovka voličů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám