Hlavní obsah

Voldánová: Statisíce lidí se stále ještě nesečetly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sčítání lidu končí, přesto se stále ještě nesečetly statisíce lidí, řekla Právu mluvčí projektu Jolana Voldánová. Účast je přitom povinná. Online formulář lze vyplnit až do úterní půlnoci.

Foto: ČSÚ

Mluvčí sčítání Jolana Voldánová

Článek

Kolik lidí se dosud sečetlo? A kolik ještě zbývá?

Ke čtvrtku minulého týdne jsme obdrželi téměř 3,9 milionu elektronických sčítacích formulářů a 350 tisíc listinných formulářů. Na každý podle odhadů statistiků vychází v průměru dvě osoby, tedy asi 8,5 milionu lidí. Vzhledem k tomu, že do domácností do této chvíle komisaři roznesli nebo si lidé sami vyzvedli na kontaktních místech přes milion formulářů, prosíme všechny, aby si je nenechávali doma, ale poslali je poštou v předtištěné obálce.

Komisaři vyrazili s formuláři naposledy do terénu na zbývající pochůzky v pátek, takže teď je možné si je vyzvednout už pouze na kontaktních místech sčítání, tedy na vybraných pobočkách České pošty nebo pracovištích krajských správ ČSÚ.

Budete ty lidi ještě nějak kontaktovat?

Informujeme občany pomocí klasických informačních kanálů, v posledních dnech jsme ještě o výraznější zapojení požádali obce a informace o konci sčítání a zákonné povinnosti šíříme například i pomocí mobilního rozhlasu a SMS. Stále je také možné sečíst se online.

Online sečíst se už můžou i lidé se starými občankami. ČSÚ problém vyřešil

Domácí

Poslední termín odeslání je tedy 11. května? Je tam určitá tolerance? Má to smysl, poslat formulář, i kdyby už bylo těsně po termínu?

Samozřejmě s určitou tolerancí počítáme. Je ale třeba vyplněný listinný formulář vhodit do poštovní schránky nebo odnést na nejbližší poštu opravdu v úterý 11. května. Kontaktní místa budou sice ještě pár dní otevřena, ale jejich úkolem bude zejména dořešit případné reklamace ze strany občanů a administrativně uzavřít sčítání v terénu. Online systém se v každém případě vypne 11. května o půlnoci.

Tomu, kdo se nesečte nebo uvede nepravdivé údaje, hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Jak to funguje, kdo případnou pokutu ukládá?

O každém z nás existují základní údaje v registrech státu, které se po konci sčítání přiřadí k jednotlivým formulářům, respektive osobám v nich sečteným. Z toho logicky vyplývá, že u těch, kteří se případně nesečtou, budeme mít pouze základní údaje z administrativních zdrojů dat a sečteme je tedy v omezeném rozsahu.

Začalo sčítání lidu. Jak na to a co hrozí, když se nezapojíte

Domácí

V případě nesplnění povinnosti poskytnout požadované údaje je pak možné podat podnět k příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností, který to následně řeší v klasickém přestupkovém řízení a s přihlédnutím ke všem okolnostem rozhoduje o výši případné sankce.

Kdy budou mít statistici první výsledky ze sčítání?

Zpracování výsledků je složitý proces, který zahrnuje velké množství činností. První kompletní výsledky budou dostupné až na přelomu roku. Nicméně plánujeme, že v průběhu zpracování budeme informovat veřejnost o postupu prací a sdělovat průběžné informace. Nebudou to ale výsledky, spíš zajímavosti, protože po ukončení sběru dat budeme mít velmi rychle přístup k údajům z elektronického sčítání.

Reklama

Výběr článků

Načítám