Hlavní obsah

Volby v Jirkově vyhrála ČSSD, v Českém Těšíně KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jirkov
Aktualizováno

Obecní volby v Jirkově na Chomutovsku, kde se ve třech okrscích kvůli volebním manipulacím v sobotu opakovalo hlasování, vyhrála ČSSD. Získala 31,24 procenta hlasů a v pětadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít devět mandátů. Druzí komunisté budou mít čtyři zastupitele, stejně jako ODS. Tyto strany získaly 15,39 a 15,13 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V Jirkově k volbám přišlo 23,87 procenta voličů. Sobotní účast byla nižší, od 10,93 do 19,06 procenta. V zastupitelstvu bude mít tři zástupce hnutí Jirkov 21. století, které dostalo 11,09 procenta hlasů, po dvou zastupitelích Věci veřejné a TOP 09 s 8,02 a 7,7 procenta hlasů. Jednoho zastupitele bude mít strana Česká nezávislá, která obdržela 5,83 procenta hlasů.

Volby se ve třech okrscích v Jirkově opakovaly, protože vítězná ČSSD si tam podle ústeckého krajského soudu kupovala hlasy voličů. Členové ČSSD si údajně najímali řidiče, kteří vozili lidi k volebním místnostem. Některým voličům prý slibovali, že pokud ČSSD zvítězí, zajistí jim práci.

Během soboty na volby dohlížela policie, žádné poznatky o manipulaci nemá.

V Českém Těšíně dopadlo vše jinak

Opakované volby do zastupitelstva v Českém Těšíně na Karvinsku vyhrála KDU-ČSL a bude mít sedm křesel ze 27. Druhá skončila ČSSD (šest mandátů), třetí SOS pro Český Těšín (pět mandátů).

V podzimních volbách, jejichž opakování nařídil soud kvůli kupčení s hlasy voličů, přitom KDU-ČSL byla až třetí za ČSSD a SOS pro Český Těšín. K opakovaným volbám v sobotu přišlo 43 procent voličů. I tentokrát však existuje podezření na kupování hlasů.

Ve Starém Plzenci triumfovali Nestraníci

Ve Starém Plzenci vyhráli opakované obecní volby Nestraníci se ziskem čtyř ze 17 křesel v městském zastupitelstvu. Tři křesla získala TOP 09, KSČM a Volba pro Starý Plzenec a Sedlec.

Téměř se zopakoval výsledek loňských voleb, výjimkou byl propad ODS, jež v nich tehdy získala tři mandáty a nyní dva. O jeden posílila KSČM. Do zastupitelstva se dostala ještě ČSSD s jedním mandátem a jeden má také KDU-ČSL. Voleb se zúčastnilo 42 procent voličů.

První volby v Libhošti

Vítězem prvních voleb do zastupitelstva v Libhošti, která se 1. ledna odtrhla od Nového Jičína, se stalo sdružení nezávislých kandidátů Cesta z města, v 15členném zastupitelstvu bude mít šest křesel. SNK-Nezávislí pro Libhošť získali pět mandátů a SNK-Za rozvoj a prosperitu Libhoště čtyři. Do zastupitelstva se nedostala pouze KSČM, uspěli tedy nezávislí. K volbám přišlo 74 procent voličů.

Vyplývá to z výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám