Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, lidovci mimo Sněmovnu, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězilo by v nich hnutí ANO. Hned za ním by se umístila ODS. Na třetím místě by se umístili Piráti, uvádí model společnosti Kantar pro Českou televizi. Strana KDU-ČSL, současný člen vládní koalice, by skončila se čtyřmi procenty před branami Sněmovny. Pokud by subjekty kandidovaly společně jako v minulých volbách, vítězem by byla opět koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

Foto: ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Jestliže by strany kandidovaly samostatně, ANO by vyhrálo se ziskem 29,5 procenta. Za ním by se umístila ODS s 21,5 procenta, pak Piráti s devíti procenty a SPD s 8,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN (7 procent) a TOP 09 (5 procent).

Mimo dolní parlamentní komoru by skončili sociální demokraté se ziskem 4,5 procenta a lidovci se čtyřmi procenty. To ukázal model Kantaru pro Českou televizi, který sbíral data od poloviny února do začátku března od 970 respondentů.

Naprosto rozdílně by ale volby skončily, pokud by strany opět kandidovaly společně.

Koalice Spolu by zopakovala vítězství, a to s 31 procenty. Za ní by bylo hnutí ANO s 30,5 procenta, pak koalice STAN a Pirátů (13 procent) a SPD (9 procent).

Rakušan: Zemanovo okolí bylo možná bezpečnostním problémem

Domácí

Do dolní komory by se zřejmě těsně dostali i sociální demokraté, a to s pěti procenty. Kvůli statistické chybě to ale není jisté.

Boj mezi ANO a SPD

„Pokud se podíváme na čísla v globálu, tak vládní koalice by si udržela po roce a čtvrt vlády v extrémně těžkých podmínkách většinu v Poslanecké sněmovně, a to považuji za týmový úspěch,“ ocenil výsledky průzkumu v pořadu Otázky Václava Moravce první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Model zároveň ale ukázal, že v opozičních hnutích probíhá boj o voliče. SPD oslabuje a voliči se přelévají právě k hnutí ANO, které posílilo proti říjnovému modelu skoro o tři procentní body.

„Jsem potěšen z toho, že ANO potvrzuje, že je nejdominantnější stranou, a že posilujeme,“ komentoval místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Prezident Pavel je až příliš aktivní, myslí si část Čechů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám