Hlavní obsah

Podpora ANO setrvale roste

Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti Median by v březnu v hypotetických volbách do Sněmovny zvítězilo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta. Druhá ODS by dostala 15,5 procenta, SPD 10  a Piráti 8,5 procenta. Hnutí STAN by se do Sněmovny dostalo se ziskem 8 procent a TOP 09 by měla pět procent hlasů.

Článek

Před branami Sněmovny by podle modelu zůstali sociální demokraté a lidovci, měli by shodně 4 procenta. Tříprocentní podporu model ukazuje u KSČM a Trikolory. Na dvě procenta by dosáhli Zelení a Přísaha.

Agentura připomněla, že v případě TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD není vzhledem k možné statistické chybě zcela jasné, zda by se do Sněmovny dostaly.

„Dle aktuálního volebního modelu by si hnutí ANO v březnu připsalo 85 poslaneckých mandátů, ODS 38, SPD 24, Piráti 21, STAN 20 a TOP 09 by měla mandátů 12,“ uvedla agentura k hypotetickému přepočtu. Strany současné vládní koalice by si připsaly 91 poslaneckých mandátů.

Okamurovi začíná hořet voličská podpora. Voliče mu luxuje Babiš

Domácí

ANO na maximu

Preference hnutí ANO setrvale rostou od loňského léta, kdy byl předpokládaný zisk pod 30 procenty. Jen od únorového šetření vzrostly o 2,5 procentního bodu, mírný vzestup je i u ODS, SPD a STAN. Pokles byl zaznamenán u Pirátů.

Loni v dubnu se preference ANO v modelu Medianu pohybovaly na úrovni 27,5 procenta a od září (29 procent) mají vzestupnou tendenci. ANO by nyní teoreticky mohlo složit koalici s kteroukoliv z ostatních stran, které by se do Sněmovny dostaly.

„Volební potenciál u hnutí ANO je na stejné úrovni jako jeho modelové preference,“ připomněla agentura. Potenciál, který ukazuje, kolik hlasů by mohla aktuálně hypoteticky získat, pokud by ji volili všichni, kteří její volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, je v případě ODS na úrovni 18,5 procenta. U STAN je volební potenciál 15,5 procenta a Pirátů 14,5 procenta.

Strany aktuální vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) mají v součtu podporu 41 procent potenciálních voličů.

Voleb by se zúčastnilo 63,5 procenta voličů. Téměř polovina respondentů uvedla, že si je jista účastí u voleb i volenou stranou, více než třetina naopak u výběru partaje váhá.

Průzkum proběhl od 2. března do 3. dubna a zapojilo se do něj 1006 respondentů.

Babiš: Jsem hrdý populista, hájím 2,4 milionu lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám