Hlavní obsah

Volební průzkum: 53 % Pavel, 38 % Babiš, 9 % neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavou státu by se týden před druhým kolem voleb stal s nadpoloviční většinou generál Petr Pavel. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí agentury Data Collect a Kantar CZ, který si zadala a v sobotu večer zveřejnila Česká televize.

Reklama

Článek

Pavel by podle nejnovějšího volebního průzkumu dosáhl na 53 % hlasů. Volit jej je již pevně rozhodnuto 46 % lidí, dalších 7 % je spíše pro tohoto bývalého vysokého představitele armády.

Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) by dosáhl celkem na 38 % hlasů. Určitě mu hlas hodí 29 procent lidí a dalších 9 procent ne zcela rozhodnutých je nakloněno právě pro něj.

Jen naprosté minimum voličů ještě neví, komu dá hlas. Podle průzkumu jde o 9 % lidí.

K urnám přijde 71 % lidí

Průzkum dále ukázal, že volební účast v druhém kole bude vysoká. Určitě chce k urnám vyrazit 71 % dotázaných, spíše ano pak 13 %. Pouze devět procent respondentů je rozhodnuto, že k urnám vůbec nevyrazí. Spíše ne pak uvedlo dalších šest procent lidí, pouze jedno procento není rozhodnuto vůbec.

Průzkumu volebních preferencí agentury Data Collect a Kantar CZ, který si zadala Česká televize, se účastnilo 1562 respondentů.

V neděli má zveřejnit výsledky volebního modelu pro druhé kolo prezidentských voleb také televize CNN Prima News. Má jít o volební model od agentury STEM.

Úplně poslední průzkumy veřejného mínění před druhým kolem prezidentských voleb se smí zveřejnit v pondělí. Během prvního dne nadcházejícího týdne by vlastní průzkum měla zveřejnit agentura Ipsos.

Foto: Archív kandidátů, Novinky

Na Novinkách se v živém duelu v pondělí 23. ledna od 12 hodin utkají finalisté prezidentské volby. Diskusi budou moderovat Eva Mikulecká a Vladimír Kořen. Výkony obou finalistů zhodnotí politologové Jan Kubáček a Ladislav Mrklas.

Reklama

Výběr článků

Načítám