Hlavní obsah

Vojtěch Adam rezignoval na post rektora

• Aktualizováno

Nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam, který měl funkci zastávat od února, s okamžitou platností rezignoval. Uvedl to v pondělním prohlášení. Akademická obec Adama zvolila už loni. Kvůli sporným publikacím jej však k rezignaci vyzvala dosavadní rektorka Danuše Nerudová i některé vědecké autority. Akademický senát bude muset volbu rektora zopakovat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vojtěch Adam (na snímku z 18. října 2021)

Článek

Adam zpočátku rezignaci odmítal, pochybení podle něj nebyla natolik závažná, aby vedla k tak rezolutnímu a nezvratnému kroku, jako je rezignace. Nyní uvedl, že se rozhodl do rektorské funkce nenastoupit.

Nový rektor Mendelovy univerzity už čelí výzvě k rezignaci kvůli chybám ve vědeckých pracích

Věda a školy

„Mendelova univerzita v Brně má větší váhu než akademická kariéra jednotlivce. Pevně věřím, že využiji pomyslně řečeno druhé šance a budu pokračovat v oblasti vědy, ve které jsem – neskromně říkám – přinesl řadu užitečného,” uvedl Adam v prohlášení.

Odcházející rektorka univerzity Danuše Nerudová Adamovo rozhodnutí přivítala. Uvedla, že dal přednost univerzitě před osobním prospěchem.

„Nesmírně si jeho rozhodnutí vážím, protože vím, jak těžké pro něj bylo. Děkuji mu za něj svým jménem i jménem Mendelovy univerzity a obracím se k celé akademické obci s prosbou, aby Vojtěchovi Adamovi dala možnost očistit své jméno, protože tu šanci si zaslouží,” uvedla Nerudová.

Právě Nerudová iniciovala vznik komise, která přezkoumávala Adamovy vědecké články. V některých našla pochybení a doporučila jejich stažení z vědeckých časopisů.

Budoucí rektor Mendelovy univerzity podle komise chyboval v článcích. Omluvil se

Věda a školy

Ve vědecko-výzkumné činnosti se Adam zaměřuje na aplikaci moderních bioanalytických metod a pokročilých materiálů pro biochemické a biologické účely.

Již krátce po zvolení Adama rektorem loni v říjnu se v médiích objevily informace, že čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích.

Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí, např. na webu PubPeer. Některé obrázky z experimentů se údajně jeden druhému nápadně podobají, jen jsou různě otočené či mírně upravené. Zjistili také, že Adam a jeho spolupracovníci publikovali během 17 let 740 recenzovaných vědeckých článků, což znamená jeden článek co osm dní.

Zeman jmenoval rektorem i autora kabaretu o Ovčáčkovi. Nepodal mu ruku a rýpnul si do něj

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám