Hlavní obsah

Vojíř vydělal na akciích ČEZ 13,2 miliónu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před zisky místopředsedy poslanců ODS Oldřicha Vojíře blednou ostatní parlamentní "milionáři". Dokonale totiž využil možností, které politikům nabídla někdejší opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Na základě ní byl nominován do dozorčí rady společnosti ČEZ. Díky tomu se loni stal s hrubými vedlejšími příjmy ve výši 13 881 822 korun naprostým rekordmanem mezi všemi českými politiky v historii českého parlamentu.

Článek

Z této částky mu 13,2 miliónu vynesl prodej 140 tisíc akcií této polostátní společnosti. Ty si mohl jako člen jejího dozorčího orgánu výhodně koupit v rámci motivačního pogramu. Po vzestupu cen akcie později prodal se ziskem zhruba stokorunu za kus. Na akcie si nejprve půjčil. Zhruba čtyři milióny z celkového výnosu 13 miliónů zaplatil na daních.

"Není na tom nic špatného, jen jsem využil možnosti, kterou mi dávala smlouva schválená valnou hromadou společnosti ČEZ. Asi bych byl považován za blázna, kdybych toho nevyužil. Byla to finanční transakce, která se v této podobě už nemusí opakovat. Byl jsem dva a půl roku členem dozorčí rady a smlouva mi umožnila koupit balík akcií, které jsem pak postupně z většiny během loňska prodal," řekl Vojíř Právu.

"Je polemika, zda odměna touto formou je vysoká či ne, ale já respektoval, že to bylo schváleno valnou hromadou," dodal. Do dozorčí rady ho v létě 2000 nominoval tehdejší soc. dem. ministr průmyslu Miroslav Grégr. Vojíř byl jediným opozičním poslancem v orgánech společnosti. Ze 150 tisíc akcií drtivou většinu loni prodal, neboť potřeboval peníze na stavbu domu. "Kupoval jsem je, neboť jsem očekával dividendy, ale pak jsme se rozhodli stavět, tak jsem začal postupně prodávat. Kvůli dividendám si ale přesto nechávám stále ještě 10 tisíc akcií," řekl Vojíř Právu. Dividendy by mu měly podle rozhodnutí valné hromady vynést ještě 90 tisíc korun.

Kolik si loni přivydělali:
Oldřich Vojíř (ODS)13 881 822
Ivan Langer (ODS)2 006 000
Robert Vokáč (US)1 434 153
Lad. Šustr (KDU-ČSL)1 407 467
Jan Bauer (ODS)866 201
Josef Kochan (ODS)860 092
Ondřej Feber (nestr.)742 000
Martin Říman (ODS)734 517
Josef Poláček (ODS)488 291
Hana Šedivá (ČSSD)359 984
Petr Lachnit (ČSSD)349 000

Praktiky ČEZ, který zvyšuje ceny energií, a přitom vyplácí miliardy na dividendách, shodou okolností ve čtvrtek ve Sněmovně kritizoval Vojířův stranický kolega Miroslav Beneš.

Po celou dobu, co je v parlamentu, patřil Vojíř k nejpodnikavějším poslancům. V posledních letech přiznával příjmy přesahující milión korun. Je členem dozorčí rady FNM a jeho jméno figuruje v pěti společnostech.

Tři z nich mu loni vynesly 600 tisíc korun, od FNM pak obdržel 70 tisíc korun. Vojíř naprosto popírá, že by jako zástupce ve FNM mohl nějak ovlivňovat finanční politiku společnosti ČEZ tak, aby si tím zajistil vysoké dividendy. "O všem, co Fond dělá, rozhoduje vláda," řekl.

Související témata:

Výběr článků

Načítám