Hlavní obsah

Vojenští špióni budují v Česku centrum pro družicové snímky za stamilióny

Právo, Oldřich Danda

Čeští špióni z Vojenského zpravodajství získají v dohledné době v Evropě nevídané možnosti, jak rychle a detailně vidět, co se děje kdekoli na planetě. Ministerstvo obrany se totiž chystá vybudovat centrum pro vesmírný průzkum SATCEN ČR. Zpravodajci díky němu budou moci získávat snímky z družic během desítek minut od pořízení a také budou mít schopnost z nich poskládat reálný obraz skutečnosti.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Centrum, které bude stát stovky miliónů korun z rozpočtu ministerstva obrany, začnou zpravodajci budovat letos v červenci a informace budou schopni dodávat v roce 2020.

„Nejde jen o mimořádné vlastnosti systému, který dokáže přinášet požadované informace v řádu desítek minut. Je to i důkaz toho, že naši specialisté v ničem nezaostávají za světovými odborníky,“ řekla Právu ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO).

Centrum bude snímky a jejich analýzy pořizovat v první řadě pro velitelství NATO a českou armádu. V případě potřeby bude pracovat např. i pro hasiče či záchranáře v době povodní či požárů.

V případě únosů bude moci záchranná jednotka sledovat prostor akce několik dní dopředu
vojenský expert

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun Právu řekl, že vytvořením centra zabijí dvě mouchy jednou ranou. Vytvoří pro alianční účely důležitou jednotku a Česko splní jeden ze svých slibů. „A zároveň taky podpoříme český integrovaný záchranný systém a práci dalších státních institucí,“ dodal Beroun. Příkladem mohou být povodně, kdy díky snímkům budou záchranáři přesně a rychle vědět, kam se voda rozlila.

Velkou pomocí mohou být družicové snímky i pro ministerstvo dopravy a prověřování staveb dálnic nebo mostů. „Lze tak sledovat posuny mostů nebo včas přijít na sesuvy půdy. Určitě by to ocenili při stavbě D8,“ řekl Právu odborník na kosmický průzkum z Vojenského zpravodajství, který se na přípravě centra podílí, ale jenž nechtěl být jmenován.

Další pomoc pro zásahová komanda

Data z centra usnadní nebezpečnou práci i vojákům v zahraničních misích, protože si budou moci předem prozkoumat terén např. v nepřehledných údolích v hornatém Afghánistánu. „V případě únosů bude moci záchranná jednotka sledovat prostor akce několik dní dopředu a získá aktuální informace a pak ji nezaskočí např. v nedávné době vystavěná zeď,“ poznamenal expert.

Snímky bude centrum získávat ze státních i nestátních družic. K jejich zpracování musí do svých řad přilákat odborníky na obrazové a geoprostorové informace, fotogrammetrii, geoinformatiku a družicové technologie. Teprve tito experti totiž ze snímků dokážou získat reálný přehled o tom, co se na zemi děje.

Technologicky se zařadíme mezi světovou špičku, takovou techniku a schopnosti má jen pár států na světě
odborník z Vojenského zpravodajství

Podle odborníka z Vojenského zpravodajství budou využívat hlavně satelity s nejvyšším rozlišením, které dokážou rozlišit předměty o velikosti do půl metru. Což znamená, že jeden pixel na výsledné fotce bude zobrazovat čtverec 50 × 50 cm ve skutečnosti.

V takovém rozlišení lze už např. rozpoznat, že se po zemi pohybuje vojenská technika. „Technologicky se zařadíme mezi světovou špičku, takovou techniku a schopnosti má jen pár států na světě,“ uvedl expert.

Družice mohou pořizovat nejen fotografie, ale i radarové snímky, které nejsou závislé na počasí a dokážou rozpoznat očím ukryté věci, např. munici. „Díky takovým snímkům by bylo mnohem snazší vyčistit vrbětický areál od zbytků vybuchlé munice,“ dodal vojenský zpravodajec.

Reklama

Výběr článků

Načítám