Hlavní obsah

Vojenská letadla přeletí v úterý nad Karlovým mostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý má nad Prahou letět šest vojenských letounů, aby připomněly 25. výročí vstupu do NATO. Půjde o tři stíhačky JAS-39 Gripen z Čáslavi, dva Eurofightery Typhoon a dopravní letoun Airbus A-400MS Atlas z Německa. Poletí ve dvou formacích těsně za sebou a přesně v 10:30 by měly být vidět nad Karlovým mostem, informoval magistrát.

Foto: VHÚ

České gripeny nad Islandem. Ilustrační foto

Článek

Letadla přiletí od jihu, setkat se mají jižně od Zvíkova, kde utvoří před 10:20 formaci, pak budou pokračovat směrem na Prahu podél toku Vltavy. Letět mají ve dvousetmetrové výšce.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužíváme minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“ vysvětlil podplukovník Michal Daněk z velitelství vzdušných sil.

Mezinárodní průlet aliančních letounů byl nazván Allied Defender 2024 (volný překlad ­ společný obránce). „Každý stát je odpovědný za střežení svého vzdušného prostoru, ale v rámci aliance tuto odpovědnost sdílíme. Často si vzájemně vypomáháme a někdy dokonce tuto schopnost zastupujeme,“ uvedl velitel vzdušných sil generálmajor Petr Čepelka.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Přelet letounů gripen.

Pražané se podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) nemají v úterý vojenských letadel lekat, půjde o slavnostní akt. „Vstup do NATO byl pro Českou republiku a její bezpečnost jedním z nejzásadnějších momentů. Jsem rád, že si ho připomeneme i přeletem stíhaček nad Prahou,“ uvedl Svoboda.

Česko se podílí na společné ostraze vzdušného prostoru, jehož velitelství pro severní Evropu sídlí v německém Uedemu. České letectvo se stalo jeho aktivní součástí hned při vstupu do NATO 12. března 1999.

Foto: Profimedia.cz

Eurofighter Taifun německého letectva

Po průletu nad Prahou obě formace zatočí na východ a vrátí se na své základny, jen německý A-400MS přistane na letišti Václava Havla. Plukovník Michal Kudyn z odboru bojové přípravy velitelství vzdušných sil vyzdvihl zapojení německých letadel, protože nyní jsou „státy intenzivně zapojeny do plnění operačních úkolů na východním křídle“.

V Česku cvičí přes 700 aliančních vojáků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám