Hlavní obsah

Vojáci se zapojili do obnovy lesů po kalamitách

Právo, Petr Marek

Na 50 vojáků 153. ženijního praporu a 73. tankového praporu a jejich rodinní příslušníci se v minulých dnech zapojili ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku do podzimní obnovy lesů po klimatických kalamitách z posledních let. Další pomohou s obnovou lesů po kůrovci, suchu a bořivých větrech v příštích týdnech i ve zbývajících třech českých vojenských újezdech.

Foto: Petr Marek, Právo

Na Libavou vojáci dorazili i s rodinnými příslušníky, za víkend vysadili asi 7000 stromků

Článek

Vyplývá to z aktuální dohody náčelníka Generálního štábu Armády ČR Aleše Opaty a ředitele Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Petra Krále.

„Chceme přispět ke zlepšení životního prostředí v zemi a pomoci našim partnerům z Vojenských lesů co nejrychleji obnovit stav přírody po rozsáhlých kalamitách z minulých let. Vojenské újezdy nejsou jen prostorem pro výcvik armády. Díky tomu, že se jim po desetiletí vyhýbal intenzivní civilizační rozvoj, jsou také domovem celé řady vzácných živočišných i rostlinných druhů, lokalitami, které patří k nejvzácnějším přírodním celkům. Armáda si to uvědomuje a chce tímto krokem převzít spoluzodpovědnost za obnovu vzácné symbiózy vojska a přírody,“ uvedl Opata.

Lesy po kůrovci se změní, budou pestřejší

Domácí

Vojenské lesy a statky iniciativu armády vítají s tím, že nasazení vojáků bude pro ně mít i další přínosy, než je úspora nákladů na zalesnění, které v posledních letech kvůli kalamitě ročně stoupají do stamilionových částek.

„Jde o fyzicky zdatné brigádníky, které můžeme využít k obnově lesních porostů v komplikovanějších podmínkách, kde například není možné nasadit strojovou techniku,“ řekl Právu ředitel divize VLS Lipník nad Bečvou Jaroslav Nerad. „Stromů v posledních letech extrémně ubylo. Jsou tady velké planiny. Je potřeba les navrátit do původního stavu,“ řekl Právu v sobotu příslušník 73. tankového praporu Milan Valouch, který dorazil na Libavou s dvouletým synem z Litovle.

Řidič čtyřkolky rozjezdil cenné území Českého ráje, pak najížděl na ochránce přírody

Krimi

„Jsme tady nejen proto, abychom přispěli k obnově lesa, ale občas tanky nějaké stromy přejedeme, takže to bereme jako náš vnitřní dluh,“ přidal svůj pohled velitel zmíněného praporu Vít Ducháček. Zdůraznil přitom, že na výsadbě a obnově lesů se vojáci nepodílejí na úkor výcviku, ale výhradně dobrovolně.

Za víkend na Libavé vysadili zhruba 7000 tisíc stromků, a to buků, javorů, modřínů a v menší míře i smrků. VSL tam na podzim plánují celkem vysadit okolo jednoho milionu sazenic na 130 hektarech. Za celý letošní rok zalesní 730 hektarů, což je přijde na 67 milionů korun.

„Za posledních pět let jsme vysadili 44 milionů sazenic na 7000 hektarech. Rekordní výsadba byla loni, kdy jsme vysadili 13 milionů sazenic. Lesy jsou tady nyní druhově pestré a měly by lépe odolávat výkyvům počasí,“ dodal Nerad.

Reklama

Výběr článků

Načítám