Hlavní obsah

Vojáci se po letech dočkají nových batohů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zastaralost nejrůznější techniky si stěžují vojáci dlouhodobě a nejinak je tomu i v případě batohů, tzv. tlumoků. Nové by však po více než deseti letech mohli dostat už počátkem příštího roku. Za téměř 30 tisíc batohů dodaných pro urgentní potřebu armády zaplatí ministerstvo obrany společnosti Husky CZ 121 milionů korun bez DPH.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Ilustrační foto.

Článek

„Smlouva na dodávky tlumoků byla se společností Husky CZ, s. r. o., uzavřena 29. 6. 2023. Jejím předmětem jsou dodávky celkem skoro 30 tisíc tlumoků ve dvou velikostech pro urgentní potřeby Armády České republiky a další související plnění. Celková cena činí 121 mil. Kč bez DPH,“ sdělila Novinkám Simona Cigánková z tiskového oddělení resortu obrany.

„První dodávky očekáváme na počátku příštího roku,“ doplnila na dotaz Cigánková. Podobně se pro server iRozhlas.cz, který na posun v úterý jako první upozornil, vyjádřil také vedoucího nákupního oddělení společnosti Husky CZ Michal Šálený. „Počítáme s tím, že vyrábět by se mělo teď na podzim, ale první dodávky budou nejdříve v roce 2024,“ sdělil serveru.

Ministerstvo obrany se pokoušelo nakoupit batohy určené pro bojové činnosti i výcvik už předloni, kdy ve výběrovém řízení vypsaném v roce 2020 zvítězila zmíněná outdoorová společnost Husky CZ. Firma tehdy vyhrála s nabídkovou cenou 4087 korun vč. DPH za velký tlumok s objemem 75 litrů a 2416 korun za malý čtyřicetilitrový. Celkové tehdy vyčleněné prostředky resortu na plánovaný nákup minimálně 12 600 batohů v každé velikosti byly 273,8 milionu korun.

Společnost pak ale následně požádala o navýšení vysoutěžené jednotkové ceny, jelikož se jí měly zvýšit vstupní náklady u materiálu, což zamotalo hlavu ministerským právníkům. Po dlouhých jednáních pak obě strany dospěly k dohodě o zrušení soutěže na základě uzavřené rámcové dohody bez plnění. Následně se již napřímo uzavřela nová, aktuální smlouva pro urgentní potřebu.

Komplikace a prodlení v procesu nákupu batohů, ale i zdlouhavé pořizování jiné techniky, před časem zkritizoval na konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

„Dostáváme se často do nepochopitelných situací. Jak je možné, že se nám tak banální nákup, jako je pořízení batohu nebo osobní balistické ochrany vojáka, ani po několikaletém úsilí nedaří dokončit. Doba, kdy jsme byli v zajetí byrokratických procesů, musí skončit,“ prohlásil tehdy šéf armády.

Nákup vojenských batohů vázne kvůli ceně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám