Hlavní obsah

Vojáci porušili karanténu. Jeden nakazil kolegy na Pražském hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva čeští profesionální vojáci porušili loni v říjnu během koronavirové pandemie karanténu a ohrozili tak své okolí. Jeden z případů se týkal vojáka na Pražském hradě. Vyplývá to z informací Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), které v pondělí Právu poskytl jeho mluvčí Petr Malý.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Oba muži byli podezřelí z šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti, za což by jim v případě odsouzení hrozilo šest měsíců až tři roky vězení. K soudu se však nakonec jejich případy vůbec nedostaly. Dohodli se totiž se státními zástupci.

Voják pracující na Pražském hradě tam loni v říjnu nastoupil do denní strážní služby. „Nepodrobil se karanténě, přestože věděl, že jeho manželka je pozitivní na covid-19. Dva z 19 vojáků, se kterými nastoupil do služby, byli následně pozitivně testováni na covid a celá stráž byla umístěna do karantény a útvar byl nucen přepracovat služby,“ přiblížil Malý.

Muž přelezl bránu Pražského hradu a skočil do náruče strážím

Krimi

Voják se nakonec stíhání vyhnul, protože státní zástupce letos 9. ledna podmíněně odložil podání návrhu na jeho potrestání k soudu s tím, že po dobu šesti měsíců se nesmí ničeho nezákonného dopustit.

Šel hrát fotbal

Druhý z vojáků, sloužící po­dle informací Práva u pluku v Opavě, si už obvinění vyslechl, a to letos 23. ledna za to, že loni v říjnu porušil povinnost zůstat doma. Tehdy se pohyboval v areálu fotbalového stadionu na Opavsku, kde se zúčastnil fotbalového utkání, přestože měl v dané době nařízenou karanténu z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou na koronavirus.

„A sám byl následující den na tuto nemoc pozitivně testován,“ doplnil k tomu Malý. Voják tak ohrozil ostatní účastníky utkání a každého, s kým na stadionu přišel do styku.

Ani on ale nakonec k soudu nemusí, protože státní zástupce letos 31. března podmíněně zastavil jeho trestní stíhání poté, co voják složil částku 15 tisíc korun na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Nyní mu běží roční zkušební lhůta.

Celkem podle statistik NSZ řešili žalobci a policisté během více než půl roku trvajícího druhého nouzového stavu, tedy od loňského 5. října do letošního 11. dubna, přes dvě stovky případů šíření nakažlivé lidské nemoci, tedy koronaviru. U 142 z nich šlo o úmyslné jednání, u 65 pak o nedbalostní. Podle Malého to však neznamená, že všichni podezřelí byli nakonec obviněni či odsouzeni.

Byla pozitivní, přesto si šla nakoupit. Teď ji čeká soud

Krimi

Koronavirová pandemie s sebou přinesla i častější prověřování kauz týkajících se šíření poplašné zprávy. Během prvního nouzového stavu loni na jaře (od března do konce května) jich bylo 39, v tom druhém hned 51, přičemž opět měly často souvislost s covidem.

Jedna žena například loni v březnu při nákupu v supermarketu neměla řádně nasazenou roušku a při placení pronesla směrem k pokladní výrok: „Jsem nakažená a všichni si to odserete.“

V jejím okolí byla v té době další pokladní a dvanáct jiných zákazníků. Okresní soud za toto šíření poplašné zprávy potrestal ženu dvouletou podmínkou se stejně dlouhou zkušební dobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám