Hlavní obsah

Voda většinou opadává, problémy mohou čekat Ústí a Děčín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po vydatných deštích v prvních dvou dnech tohoto týdne se situace na vodních tocích uklidňuje. Srážky ustávají a voda z rozvodněných řek pomalu opadává. Ve středu ráno platil povodňový stupeň ohrožení jen na dvou místech. Během dne by však tohoto stupně mohlo dosáhnout i Labe v Ústí a Děčíně. Situace by se tak podobala té při povodních ze začátku června.

Foto: ČTK

Voda v úterý zaplavila louku na Liberecku

Článek

"Ustávání srážkové činnosti během úterního večera a dnešní noci způsobilo, že všechny toky zasažené povodňovou situací jsou alespoň ve svých horních částech na poklesu, místy i na výrazném," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 26. červnu 9:00

Ve středu kolem deváté hodiny ráno už platil povodňový stupeň ohrožení jen na řekách Novohradka a Chrudimka v Pardubickém kraji. Pro středeční den očekávají meteorologové srážkové úhrny do 15 milimetrů.

Voda stoupá v Děčíně a Ústí

Problémy však nadále hrozí na dolních tocích řek, kde meteorologové očekávají během dne vzestup hladin. Například Labe by v Děčíně a Ústí nad Labem mohlo dosáhnout stupně ohrožení, stejně jako při nedávných povodních, které způsobily velké škody.

Labe se v Ústí dostalo v 10:00 na druhý stupeň povodňové aktivity. V Děčíně zatím zůstává na první stupni, ale i zde dál stoupá. První stupeň, tedy hranici 450 centimetrů, řeka překročila v úterý v noci. V Děčíně byla hladina Labe v 10:00 ve výšce 470 centimetrů, k dosažení druhého stupně jí zbývá 20 centimetrů.

Podle modelové předpovědi vodního stavu by měla řeka na obou měřicích stanicích ve středu překročit druhý i třetí stupeň povodňové aktivity a ve čtvrtek se dostat v Ústí nad 6,5 metru a v Děčíně nad šest metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Novohradkou se valí stonásobné množství vody

Neustávající déšť, který od pondělního večera sužuje většinu území České republiky, způsobuje největší starosti lidem na Chrudimsku, kde se rozvodnily Doubrava...

Výběr článků

Načítám