Hlavní obsah

Vnitro spouští nový systém s vyhláškami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý občan si bude moci od Nového roku najít na internetu vyhlášky všech měst, obcí a krajů na jednom místě a bezplatně. Systém za sedm milionů spravuje ministerstvo vnitra a chystá do něj zahrnout i předpisy, které nejsou obsaženy v zákonech.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra Centrotex

Článek

Půjde například o místní poplatky, informace o veřejném pořádku v obcích včetně nočního klidu nebo informace k tržnímu řádu.

Vnitro chce tímto způsobem zpřístupnit oficiální a závazné znění těchto předpisů na jednom místě, zároveň bude zveřejnění nových předpisů ve sbírce podmínkou jejich platnosti.

Povinnost někde nedodržovali

„Občan bude mít možnost do tohoto informačního systému nahlížet přes Portál občana či webové stránky ministerstva vnitra. Přes modul určený pro nahlížení do sbírky si pak bude moci každý vyhledat dle zvolených kritérií právní předpisy konkrétní obce či nařízení ke konkrétní problematice,“ vysvětlil Právu tiskový mluvčí resortu vnitra Ondřej Krátoška.

Údaje o vozidle si lidé najdou v Portálu občana

Finance

Dosud byly právní předpisy obcí vyhlašovány pouze na úřední desce, data na internetových stránkách měla pouze informativní význam a ne vždy je samosprávy uveřejňovaly. Nový zákon tak zareagoval na dosavadní nedostatečnou informovanost. Zároveň si v nich samotná města mohou vyhledávat vyhlášky platné jinde a ty pak zahrnovat pod svá území.

Samosprávy budou do systému zanášet například usnesení o krajských referendech, seznam chráněných území a další. Zájemci v nich najdou i nařízení hygienických stanic, veterinární správy či Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. V současné době má být podle odhadů vnitra zhruba 100 tisíc platných a závazných vyhlášek obcí.

Stálo to sedm milionů

Na systému resort pracoval se zástupci všech typů územních samospráv. „Ministerstvo vnitra pro zástupce územních samospráv rovněž připravilo sérii prezenčních i distančních školení, kterých se zúčastnilo téměř tři tisíce zástupců obcí a krajů,“ dodal Krátoška.

K vyřízení na úřadu stačí internet

Finance

Systém je spuštěn o rok později, než ministerstvo původně zamýšlelo, poslanci totiž lhůtu prodloužili, aby kraje a obce stihly vložit do sbírky už vydaná nařízení. Vytvořit systém stálo ministerstvo 7,1 milionu korun, přičemž roční náklady dosáhnou podle provozní smlouvy 4,2 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám