Hlavní obsah

Vnitro o více než miliardu zlevnilo zakázku bez soutěže na vysílačky

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra změnilo parametry zakázky na prodloužení životnosti radiokomunikační sítě, kterou využívají složky záchranného integrovaného systému.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

Cena zakázky, kterou chce resort zadat stávajícímu dodavateli technologie bez soutěže, nově činí 3,1 miliardy korun. Je tedy o více než miliardu levnější, než měla být. Smlouva s dodavatelem totiž nepotrvá do roku 2027, jak se plánovalo. Platit bude jenom čtyři roky.

Přiklepnutí zakázky v hodnotě 4,4 miliardy korun bez soutěže společnosti Pramacom a státnímu podniku NAKIT vzbudilo pozornost médií. A také nevoli dalších uchazečů o dodání nového komunikačního systému pro hasiče, policisty a záchranáře.

Na pondělním jednání vlády ministerstvo již předložilo ministrům materiál o zakázce s výraznými změnami.

Jednodušší vypovězení smlouvy

„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla v předkládané informaci odpovídajícím způsobem snížena v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Informace v uvedeném, respektive upraveném rozsahu byla vládou v pondělí projednána,“ sdělil Právu mluvčí vnitra Ondřej Krátoška.

Resort není ohledně zakázky příliš sdílný, poněvadž probíhá v neveřejném řízení. Po uplynutí čtyř let se má smlouva s dodavatelem změnit na smlouvu na dobu neurčitou. Její vypovězení bude však podle aktualizovaného návrhu jednodušší – výpovědní lhůta se zkrátila ze dvou let na rok.

Právě mnohaleté udržování nynější zastaralé vysílačkové technologie Tetrapol při životě kritizovaly konkurenční společnosti Nordic Telecom a O2, jež nabízejí vybudování modernější LTE sítě, díky níž by mohly záchranné složky posílat i data. Ačkoli končící životnost nynější sítě Pegas byla dopředu známá, politici se nemohli domluvit na dalším postupu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Hamáček a Andrej Babiš na schůzi vlády

„Nedošlo k dohodě v rámci vládní koalice, respektive mezi mnou a panem premiérem. Takže řešení, které je teď ve hře, je nezbytné minimum, co udělat,“ řekl k tomu již dříve ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ministerstvo to řeší na poslední chvíli

Ministerstvo v dokumentu argumentuje, že současná zakázka je pouze přechodovým řešením. „Vhodná technologie bude existovat a bude komerčně dostupná až koncem 20. let 21. století, a to i na sítích veřejných mobilních operátorů,“ tvrdí úřad s odvoláním na znalecké a odborné posudky.

S tím zmíněné společnosti nesouhlasily a nabízely během přechodového období hybridní řešení. Podle nich by bylo možné novou síť zprovoznit okolo roku 2022.

Resort se však rozhodl prodloužit životnost stávajícího systému. Tlačí jej totiž čas. Většině komponent a softwaru skončí podpora od výrobce na konci roku 2020, části už dokonce koncem letošního září.

„Provoz systému kritické informační infrastruktury bez podpory výrobce je neakceptovatelné bezpečnostní riziko,“ píše ministerstvo v dokumentu pro vládu.

Proč nevypíše veřejnou soutěž, vysvětluje vnitro ochranou citlivých informací. „Pokud by zadavatel nepostupoval navrženým způsobem, došlo by k vyzrazení utajovaných informací zásadního významu,“ uvádí úřad. Opírá se v této věci o posvěcení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a o posudek advokátní kanceláře.

Přesto se zakázka může dostat až k antimonopolnímu úřadu. Nordic Telecom již odeslal na ministerstvo vnitra námitky proti zadání zakázky napřímo. Po jejich posouzení je připraven se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Hájit svá práva se chystá také O2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám