Hlavní obsah

Vleklá kauza neonacistů z Národního odporu se vrací k soudu

Právo, Matěj Říha

Před soud se za necelé tři týdny vrátí kauza jednoho z největších policejních zásahů proti ultrapravicové scéně v Česku, který se odehrál již v roce 2009. Soudy od té doby řešily případ několikrát, ale žádný z předchozích verdiktů nezůstal pravomocný.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Demonstrace neonacistů u plzeňské synagogy v roce 2008

Článek

Nový senát

Naposledy kauzu v loňském roce poslal na samotný začátek Nejvyšší soud. Ten vyhověl dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana, který nesouhlasil s tím, že byli někdejší čelní představitelé neonacistického Národního odporu zproštěni obžaloby.

Detektivové tehdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v čele s Robertem Šlachtou rozjeli zatýkání před dvanácti lety. Následně obvinili například zakladatele Národního odporu Filipa Vávru, bývalého předsedu pražské odnože rozpuštěné ultrapravicové Dělnické strany Patrika Vondráka nebo Michaelu Dupovou z ženské odnože NO nazvané Resistance Woman Unity.

Policisté a žalobci jim mimo jiné kladou za vinu pořádání pochodů za uctění padlých příslušníků SS, vylepování propagačních materiálů Národního odporu v centru Prahy nebo organizování neonacistických koncertů.

Soud výrazně snížil muži trest za prodej metylalkoholu, místo vězení podmínka

Krimi

Hnutí v době spáchání skutků v letech 2008 až 2009 patřilo mezi nejvýznamnější neonacistické organizace v zemi. Nyní ale už prakticky vymizelo ze scény.

Právo z justiční databáze zjistilo, že proces začne 14. dubna, přičemž do konce června je naplánováno deset jednacích dní. Případ bude mít na starosti soudkyně Kateřina Rybáková.

Soudní řízení se bude opakovat celé. Bude tedy přečtena obžaloba a zazní i důkazy, které se před soudem řešily v minulosti.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové to požadují obžalovaní, kteří na tento postup mají nárok. „Já nemám důvod cokoliv na obžalobě měnit, nevyšlo najevo nic, co by je mělo vyvinit. Samozřejmě s odstupem těch let je otázkou výše trestu, která se bude z našeho pohledu pohybovat jinde, než když to bylo aktuální,“ řekla Právu Galková, která opakování celého procesu nepovažuje za obstrukci.

Soud rozplétá dávný únos dcery podnikatele v Kroměříži

Krimi

„Z jejich pohledu se to jeví jako logické, aby si nový senát na případ udělal vlastní názor,“ doplnila.

NS: Jednejte rychle

V minulosti se kauzou zabývalo několik senátů. Naposledy šlo o senát soudkyně Dany Šindelářové, která aktéry nejprve v roce 2012 zprostila obžaloby. Po odvolání státní zástupkyně se případ k soudu vrátil a soudkyně poté v roce 2018 stíhání zastavila kvůli přílišné délce. Ani tento argument ale neobstál pro ukončení případu.

Nejvyšší soud sice uznal, že se kauza vleče dlouho, ale není to důvod pro to, aby stíhání skončilo.

Podle usnesení, které má Právo k dispozici, by se soudy nyní měly s délkou případu rychle vypořádat. NS je dokonce vyzval k tomu, aby vyvinuly maximální úsilí k co nejrychlejšímu ukončení trestního řízení. A pokud by rozhodly o vině obžalovaných, tak mají délku stíhání zcela zásadně promítnout a zohlednit při udělení trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám