Hlavní obsah

Vlekaři na českých horách začali zasněžovat, start sezóny se blíží

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžná děla pokryla v sobotu první čtvereční metry krkonošských sjezdovek krystaly technického sněhu. Prognózy vlekařů o příchodu mrazivých dnů vyšly. Teploty místy až šest stupňů pod bodem mrazu dovolily v řadě skiareálů zasněžovat i během dne. Sezóna tak v Krkonoších zřejmě začne 7. prosince, jak vyplývá z vyjádření provozovatelů areálů. Zasněžovat začali také v Krušných horách.

Foto: Petr Prouza

Děla zasněžují sjezdovky

Článek

Minimálně část sjezdovky Anděl na vrcholovém úbočí Černé hory se plánuje otevřít v sobotu 7. prosince. Janskolázeňští vlekaři loni zahajovali sezónu 30. a předloni 17. listopadu.

Skiareály, schopné z jednoho kubíku vody zasněžit deset čtverečních metrů sjezdovky, mohou letos zahájit sezónu plnou kanonádou všech baterií sněžných děl. Munice v podobě vody mají na rozdíl od minulých let dostatek.

Vodu z horských potoků a říček mohou vlekaři čerpat takřka bez omezení, aniž by ohrozili vodní živočichy a potřeby dalších odběratelů při vodotečích. Letos by nemělo hrozit, že by vlekaři někde vysáli potoky pod kritickou mez.

Vánoční dny budou mrazivé a možná se dočkáme i sněhu

Počasí

„Harrachov má nyní k dispozici více než desetinásobné množství vody, než jaké stačí v daném okamžiku spolykat čerpadla technického zasněžování. Podobně jsou na tom díky vydatným dešťům z posledních měsíců a dnů i ostatní skiareály,“ tvrdí šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Vlekařům ve Špindlerově Mlýně a Janských Lázních šetří vodu kosmická technologie Snowsat. Systém družicového monitoringu sněhové pokrývky sjezdovek umožňuje rolbařům efektivně rozvrstvit sníh s přesností na tři centimetry.

Více vody než dříve

Problém letos na českých horách, kde loni museli prakticky od začátku sezóny výkon sněžných děl škrtit, tak voda nepředstavuje. „Vody napršelo dost, podle statistik do konce října 94 procent normálu, který by měl listopad přesáhnout. Tolik vody na horách dlouho nebylo,“ tvrdí Knot.

V Krkonoších nicméně v sobotu celý den mrzlo a horská služba vydala varování před ledovkou a náledím.

Sněžná děla jinak už pracují také v orlickohorském Deštném, kde zasněžují sjezdovku Marta II.

Foto: Petr Prouza

Sněžná děla chrlí od páteční půlnoci sníh v orlickohorském Deštném.

„Nyní je vody, která by stejně stekla dolů, na horách dost. Prognóza do blízké budoucnosti ovšem nevypadá optimisticky,“ podotkl Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze.

V Krušných horách také mrzne

V lyžařském areálu Klínovec u Božího Daru v Krušných horách rovněž začalo umělé zasněžování. Umožnilo to ochlazení, při kterém teploty klesly pod nulu. Areál o tom v sobotu informoval na svém facebookovém profilu.

„Teploty konečně klesly pod bod mrazu a v pátek odpoledne jsme zahájili zasněžování," uvedli provozovatelé. Zasněžování pomůže nová sestava sněžných děl. Zasněžovací systém byl letos posílen o dalších deset procent.

Největší lyžařský areál v Krušných horách nabízí při ideálních podmínkách 18 kilometrů sjezdových tratí, které obsluhují čtyři lanovky, pět vleků a čtyři pásy. Letos areál před sezonou vyměnil lanovku na sjezdovce Dámská. Lanovka přepraví více lidí najednou než lanovka původní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám