Hlavní obsah

Vlastníci domu zavřeli neplatičovi teplou vodu a topení. V pořádku, rozhodl Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Most

Může společenství vlastníků jednotek vypnout přívod energií neplatičovi? Pokud se jedná o služby, jejichž dodávku zajišťuje právě společenství, tak může. Plyne to z rozhodnutí Nejvyššího soudu, který se zabýval situací v jednom z mosteckých paneláků, kde společenství kvůli dluhům zavřelo přívod teplé vody a topení u jednoho z bytů. Podobným případem se přitom Nejvyšší soud dosud nezabýval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na justici se obrátila společnost vlastnící bytovou jednotku v domě a dožadovala se, aby společenství zajistilo přívod teplé vody a topení do bytu. To totiž zavřelo kohoutky poté, co vlastník přestal za dodávky platit.

Situace se nezlepšila ani poté, co byt získala od původního vlastníka nová společnost, která byla ovšem s původním vlastníkem propojena v rámci rodiny. Navíc i nový vlastník přestal brzy platit, a když neuspěl s žádostí o připojení, přestal navíc platit příspěvky na správu domu.

Mostecký okresní soud žalobě vlastníka nevyhověl a konstatoval, že pokud dluhy zaplatí, nic nebrání tomu, aby byl připojen. Soud vzal také za prokázané, že původní vlastník navrhl účelově dobrovolnou dražbu, aby se vyhnul placení dluhů, ale po dražbě zůstal byt tzv. v rodině. Takový postup označil soud za nekalý a nemorální.

Žalobkyně nejen že stávající dluhy neuhradila, ale posléze přestala tyto platby hradit sama
Nejvyšší soud

Verdikt potvrdil i krajský soud s tím, že prodej a následná koupě bytu lze považovat za zjevné zneužití práva. Společnost vlastnící byt se pak obrátila dovolání na Nejvyšší soud. Jenže senát v čele s Pavlínou Brzobohatou konstatoval, že postup společenství nebyl svévolný.

„Protože na žalobkyni přešly dluhy související s úhradou služeb, stejně jako dluhy na příspěvcích na správu domu a pozemku, a tyto dluhy po nabytí vlastnictví neuhradila, trval i důvod, pro který žalovaný odpojil vodu a dodávku tepla. Žalobkyně nejen že stávající dluhy neuhradila, ale posléze přestala tyto platby hradit sama,“ konstatovali soudci.

Po nehodě nemohl zahradničit, od pojišťovny chtěl statisíce. Narazil u Nejvyššího soudu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám