Hlavní obsah

Vláda zvedla platby za státní pojištěnce o 1,8 miliardy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda se ve středu shodla na navýšení odvodů za státní pojištěnce ve výši 1,8 miliardy korun, sdělil mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) před středečním jednáním požadoval navýšení o 4,3 miliardy korun. Peníze chce Němeček použít na platy zaměstnanců v resortu zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) uvažoval o nárůstu 600 miliónů korun. Vláda se nakonec shodla na kompromisu.

Němeček chce navýšení použít na platy zaměstnanců ve zdravotnictví. „Ukazuje se, že zdravotnictví je prioritou, požadavků je velká spousta a ne na všechny se dostane,” vyjádřil svoji radost ministr.

„Zvýšení plateb za státní pojištěnce o tři procenta, tedy o 1,8 miliardy korun, považuji za mimořádně důležité rozhodnutí,” komentoval krok vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš navýšení komentoval na svém twitterovém účtu: „Přidám na platy doktorům a sestřičkám. Ale chci garanci, že to půjde přímo jim a neztratí se to zase v černé díře zdravotnictví jako loni.”

„Valorizace je nezbytná, abychom mohli i z těchto peněz zajistit růst mezd pro zdravotní personál, zabránili riziku hromadného odchodu lékařů a sester do zahraničí,” podotkl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám