Hlavní obsah

Vláda zatím škrty odložila, bude ještě jednat se stranami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Jana Fischera ve středu odložil projednávání úsporného balíčku, který kvůli potřebě škrtů v rozpočtu na příští rok připravil ministr financí Eduard Janota. Vláda chce počkat na výsledek jednání komise parlamentních stran, která by o možných úsporách měla s ministrem jednat v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Janota chce plánovaný schodek, který by měl vyšplhat ke 230 miliardám, snížit na alespoň 170 miliard korun. Strany se na jistém snížení deficitu shodují, zásadně se však rozcházejí v tom, jak úspor dosáhnout.

Představitelé levicových stran dávají jasně najevo, že navrhovanou podobu balíku odmítají přijmout jako celek. S některými Janotovými návrhy nesouhlasí, a naopak chtějí přijít s vlastními řešeními. Nelíbí se jim především navrhované škrty na výdajové straně rozpočtu a chtějí posílit příjmovou stránku, tedy výběr daní.

Podle ODS by balíček měl být schválen vcelku a ve zkrácených termínech a vláda by s ním měla spojit žádost o důvěru. TOP 09 avizovala, že balíček je kompromis a je připravena jej podpořit.

Podporu škrtů si Fischer vymínil

Do jaké míry bude mít na konečnou podobu škrtů vliv parlamentní komise, není jasné. Zástupci ODS se k ministrově iniciativě staví zdrženlivě.

"Nemyslím si, že je třeba sestavovat nějaké těleso a už vůbec není možné, aby něco takového organizovala sociální demokracie. Co když se zítra třeba špatně vyspí," uvedl poslanec ODS Martin Doktor. Reagoval tak na prohlášení ekonomického experta ČSSD Bohuslava Sobotky, který prohlásil, že vítá Janotovu promptní reakci na výzvu jeho strany k jednání.

Je otázkou, jak se k požadavkům stran postaví ministr Janota. Premiér Fischer již v úterý avizoval, že podpora úsporného balíčku je jednou z podmínek jeho setrvání v čele kabinetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám