Hlavní obsah

Vláda se chlubí slevami na jízdném, tisíce invalidů ale mají smůlu

Právo, Jan Martinek

Když vláda Andreje Babiše snížila o tři čtvrtiny jízdné ve vlacích a autobusech seniorům, pominula tisíce invalidních důchodců. Lidé, kteří mají přiznanou invaliditu třetího stupně a nejsou přitom držiteli průkazu ZTP či ZTP/P, mnohdy žádnou slevu na jízdném nemají. Týká se to například duševně nemocných, ale nejen jich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Premiér Babiš (ANO) před časem připustil, že by se problém mohl řešit, resort dopravy ale vidí změnu jako spornou. Na problém nedávno upozornila první místopředsedkyně pirátů Olga Richterová, která Babiše písemně interpelovala.

„Je opravdu nepochopitelné, že plošné slevy na dopravu neznamenají úlevu pro všechny osoby se závažným zdravotním postižením. Vládě ze slev vypadli ti invalidní důchodci, kteří nemají průkazku. Chci svou interpelací přispět k řešení,“ řekla Právu Richterová.

Stát rozdává za slevy na jízdném stále víc, za září rekordních 578 milionů

Ekonomika

Ve vlacích přitom ještě před několika lety invalidní důchodci slevu měli, mohli jezdit za polovinu ceny. Od ledna 2012 tu možnost nemají a ani se slevami studentům a seniorům, zavedenými od roku 2018, se na tom nic nezměnilo.

Lidí se třetím stupněm invalidity je v Česku 102 tisíce, z toho 60 tisíc jsou duševně nemocní: tato kategorie ale zahrnuje i pacienty s různým mentálním a kombinovaným postižením, kteří držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P většinou jsou.

Lidé s průkazem ZTP mají podle výměru, který stanovuje ministerstvo financí, 75procentní slevu na jízdném ve vlacích, MHD mají zdarma. K nim ale nepatří například osoby trpící schizofrenií či osoby postižené různým autoimunitním onemocněním.

Státní příspěvek pro zdravotně postižené se zvýší na 12 800 korun

Domácí

Podle Jitky V., která deset let pobírá invalidní důchod a zároveň působí jako dobrovolnice jak v organizacích pro osoby s duševním onemocněním, tak pro seniory, se nedá přesně určit, kolik takových lidí v ČR je. Určitě ale podle ní jde o tisíce až desítky tisíc.

Problém kvůli cizincům

„Lidé o průkaz ZTP mnohdy ani nežádají, na úřadech je od toho odrazují, že pak třeba přijdou o různé příspěvky,“ řekla Právu Jitka.

Mluvčí ministerstva dopravy Denisa Rezková Právu řekla, že zavedení slev pro důchodce, jak starobní, tak invalidní, by bylo problematické. A to i s ohledem na cizince ze zemí EU.

„Jestliže stát garantuje určitým skupinám cestujících slevu z jízdného, není možné její uplatnění omezit pouze na občany Česka. S ohledem na naše členství v Evropské unii, kterým jsme se zavázali respektovat též právo EU, jsme povinni slevu z jízdného poskytnout všem občanům EU za rovných (nediskriminačních) podmínek,“ sdělila Právu Rezková.

Rychlejší vozíky pro invalidy budou bez registrace, schválila Sněmovna

Domácí

„Otevření systému pro obdobně postavené občany ostatních členských států je velmi obtížně představitelné, a to z důvodu praktické doložitelnosti a kontrolovatelnosti obdobného statusu v rámci různorodých systémů sociální podpory členských států EU. Na obdobné problémy narážíme u osob zdravotně postižených, kdy posouzení stupně postižení a následné poskytnutí benefitů těmto osobám je v každém státě uchopeno jinak,“ řekla.

Mluvčí ministerstva upřesnila, že sleva pro seniory, kterou od září loňského roku zavedla Babišova vláda, má jiný charakter: ohlíží se pouze na věk.

„Jde o slevu pro seniory čili poskytovanou pouze na základě věku, od 65 let. Nejedná se o slevu pro důchodce, a to ani starobní, ani invalidní,“ řekla Právu Rezková.

Podle Václava Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením, je ale současný systém dobře nastaven. „Dá se to těžko uhlídat a většina lidí průkazku ZTP má. Navíc různá města poskytují invalidním důchodcům slevy. Nevidím to jako velký problém,“ řekl Právu Krása.

Anketa

Měli by mít podle vás invalidní důchodci stejný nárok na levnější jízdné jako starobní důchodci?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 3625 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám