Hlavní obsah

Vláda schválila zrušení 13. a 14. platů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třinácté a čtrnácté platy státních zaměstnanců se rozhodla ve středu zrušit vláda premiéra Vladimíra Špidly. Bude-li zákon přijat Sněmovnou, zaniknou 13. a 14. platy v příštím roce. Soudci, poslanci, ministři a státní zástupci přitom o 14. plat přijdou již letos, schválil kabinet.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň zatím jako jediné město v České republice získalo od Úřadu pro civilní letectví povolení k provozování leteckých prací s drony.

Článek

Platy navíc by se v příštím roce měly rozpustit do běžných měsíčních mezd, s čímž souhlasí i odbory. Předmětem sporu se ale stala částka - odboroví předáci žádají celý jeden plat navíc, vláda ale nakonec nabídla jen 20 procent měsíční mzdy. Na jaké sumě se dnes kabinet dohodl, není známo. "V žádném případě nedojde v příštím roce k poklesu platů oproti letošnímu roku," okomentoval pro Právo rozhodnutí vlády ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Zavedení 13. a 14. platu v 90. letech mělo zabránit "rozevírání nůžek" mezi mzdami ve veřejném a v podnikatelském sektoru, kde rostly příjmy výrazněji. Další plat představuje polovinu měsíční mzdy. Vláda ale rozhodla letos o tom, že pracovníci veřejného sektoru místo poloviny dostanou jen 10 procent. To ale rozlítilo odboráře, kteří v dubnu zorganizovali mezi státními zaměstnanci hodinovou stávkou. [celá zpráva]

Opozice zrušení platů podporuje

Jak zjistilo Právo, opoziční ODS a komunisté myšlenku na zrušení 13. a 14. platů podporují. "Ano, toto podpoříme. Už v minulém volebním období jsem navrhovala zrušení 13. a 14. platů a jejich rozprostření do mzdy, protože je to jistější a vyhneme se tím spoustě problémů s různým vyjednáváním," řekla stínová ministryně práce a sociálních věcí ODS Alena Páralová. Podporuje i rozhodnutí o nevyplacení letošních 14. platů ústavním činitelům: "V okamžiku, kdy je stát zadlužen nezbývá nic jiného. Myslím si, že to je na místě," dodala Páralová.

Soudci se o platy soudí

Ústavní činitelé a soudci o své 14. platy přišli kvůli úsporám již v roce 2001 a 2002. Ústavní soud ale loni rozhodl o tom, aby stát soudcům peníze zpětně doplatil. Snížení příjmu by podle něj znamenalo ohrožení nezávislosti soudců. Ústavní soud ale neměl v minulosti na tento problém jednotný názor. V roce 1999 řekl, že další příjmy nelze soudcům odebrat. O rok později zvítězil názor opačný. Loni rozhodl o doplacení.

Vláda dnes naopak zvýšila odměny pro členy obecních, městských a krajských zastupitelstev. Zastupitelům s účinností od května vzroste jak pevná složka měsíční odměny, tak příplatek, který je závislý na počtu obyvatel samosprávného celku o pět procent. Svaz měst a obcí požadoval patnáctiprocentní navýšení měsíčních odměn.

Anketa

Souhlasíte se zrušením 13. a 14. platů státních zaměstnanců?
ano
51 %
ne
49 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1419 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám